Davor Božinović: “Privatna druženja su najveći rizik za širenje zaraze”

Nacionalni stožer civilne zaštite u 11 sati održava konferenciju za medije.

Članovi Stožera objavit će najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj, a govorit će i o epidemiološkim mjerama.

Stožer, podsjetimo, nije održao konferenciju od prošlog petka.

Stožer objavio: 2698 novih slučajeva od 9233 testiranih, umrle 44 osobe

Tijek konferencije:

Primarijus Vera Katalinić Janković ponovila je najnovije brojke objavljene prije konferencije.

Preminule su 44 osobe. Dvije osobe nemaju evidentiranih komorbiditeta. Prosječna dob je 74,6 godina, najmlađa je bila u dobi od 48 godina.

“Prije 7 dana imali smo 2599 od 8994 testirana, a tjedna prije 2.4. 2362 novih od 8697 testiranih. U ovom tjednu od 12. do 16.4 imamo 11.082 novooboljele, a u prošlom tjednu smo imali 8338 što čini postotni porast od 32 posto. Prosječna incidencija je 664.9, najniža u Istarskoj, najviša u Primorsko-goranskoj 1377. Hrvatska trenutno zauzima po incidenciji 21. mjesto u EU, šest zemalja ima višu incidenciju od Hrvatske. 587.4 je stopa smrtnosti, tui smo na 17. mjestu zemalja EU”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i dodao da je današnji udio pozitivnih 29.2 posto.

Capak je otkrio da je Pfizer povećao dostupnost cjepiva. “Od četvrtog tjedna travnja te doze će nam biti značajno veće, već tada ćemo dobiti gotovo 100 tisuća doza, u svibnju dobivamo 175 tisuća doza, i u lipnju 200 tisuća doza tjedna. Primit ćemo ukupno 1,805 tisuća doza do kraja lipnja”, rekao je.

“Postignuti su dogovori s veledrogerijama oko rješavanja duga. Dio duga je otplaćen, dogorena je i dinamika otplate do kraja godine čime je osigurana isporuka lijekova do kraja godine. Moja isprike svima koji su se zabrinuli”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodao je da je naš bolnički sustav opterećen. “Neke bolnice smanjuju hladni program da bi se mogle posvetiti pacijentima s koronom. Ajmo svi skupa napraviti to da ne dolazi do porasta rasta zaraženih i hospitaliziranih”, poručio je.

Ravnateljica Zarazne Alemka Markotić rekla je da je jasno da je britanska varijanta u cijeloj Europi pa više ne treba raditi ni sekvenciranje. “Južnoafrička se kreće na oko 5 posto, a brazilska, za koju se misli da bi mogla ugrožavati i cijepljenje, ona je pod kontrolom, Italija ima do 5 posto, a recimo Portugal ima nula posto, oni su zaustavili i letove s Brazilom. Sve zemlje Europe bilježe značajno manji pobol osoba starijih od 80 godina i to se vezuje s manjom smrtnošću”, rekla je.

“Ono što je za zamislti se je što je oko 25 posto onih koji su završili na respiratoru diljem Europe dijelom su bez komorbiditeta”, dodala je Alemka Markotić..

Kaže da su hospitalizirane nešto mlađe dobne skupine. “Ono što zabrinjava, su RTG snimke osoba od 25 do 40 godina, teških obostranih upala pluća, jedna od tih osoba je završila na ECMO vrlo brzo po dolasku u bolnicu”, istaknula je i dodala: “Šteta bi bilo sada završiti s teškim oblicima bolesti ako možemo dočekati cijepljenje. Nema nedodirljivih kod korone, svi koji tako misle se varaju”.

“Sve oko cjepiva se ozbiljno prati. I dalje se podvlači da je daleko veća korist od cijepljenja nego što je opasnost od bilo koje nuspojave. S tim u vezi informacije da će neke zemlje prijeći na mRNA cjepiva, još se razgovara jer EMA-i nisu dostupni podaci da se neka druga cjepiva zabrane, pa će tražiti dodatne informacije od tih zemalja. Slovačka i Mađarska su obećale da će pokušati analizirati takve situacije, jer su imale više slučajeva tromoboze”, rekla je Alemka Markotić.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odgovorio je na novinarsko pitanje oko mjera. “Jučer smo donijeli produžetak mjera na nacionalnoj razi u kojima nema promjena u odnosu na mjere koje su bile protekla dva tjedna. Jučer su zatražili strože mjere u Brodsko-posavskoj županiji, a produžili smo mjere u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i još nekima. Dubrovačko-neretvanska je zatražila novu mjeru koja se odnosi na Trpanj, kojom je predloženo blago ublažavanje mjera kojom se predlaže rad ugostiteljskih objekata na otvorenom do 19 sati”, rekao je.

O popisima nastavnika, turističkih djelatnika i novinara, rečeno je da su dali rok resorima da do danas dostave popise po županijama i proritetima.

“Kako je moguće da se prijavi netko tko ima 8 godina na Cijepise? I je li bilo pogodavanja?”, pitali su novinari. “Nije bilo pogodovanja. Već jutros je Ministarstvo zdravstva uputilo demantij, svi procesi bili su transparentni sukladno zakonima, svi podaci su bili objavljeni, vrlo jasno su navedeni tamo, teza o prikrivanju identiteta i dobavljača ne stoji jer je sve bilo objavljeno. Ja kao ministar ne znam koliko je to točno koštalo, ali vjerujem da je u naše priopćenje to bilo uključene. Pozdravljam sve teze koje su se jučer postavile, ali smi smo tu da otklonimo sve sumnje. Istina je da je to jedan informatički složne proces. Postojali su određeni kriteriji koji su dogovoreni za upisivanje na platformu. Mislim da to funckionira, a za dob ne mogu točnu reći”, rekao je Beroš.

“Osobno vidim da ima nekakvih problema koji mi zadaju glavobolje. Volio bih da ih nema, ali tu su. Vi možete reći da smo imali dovoljno vremena, ali to je iznimno zahtjevan proces. Na meni je da upirem da se to riješi”, rekao je Beroš o platformi Cijepise.

Upitan da komentira izjavu da je Plenkovića optužio da oklijeva s reformom zbog lokalnih izbora, Beroš kaže: “Možete provjeriti ono što je bilo tamo. Apsolutno nisam niti u jednom trenutku osjetio da me Marić proziva niti da smo u nesuglasicama. Dokaz tome je da smo riješili problem, iznimno dobro se razumijemo. Ukoliko se reforma ne provede bit će isključivo kriv ministar zdravstva, a ne premijer. Na više kolosijeka bih se osjećao krivim ako te reforme ne započne. Imali smo nekoliko radnih verzija prijedloga svih onih mjera koje preporučuju stručne službe koje je potrebno iskomunicirati na nivou vlade”, rekao je.

Beroš je dodao da jučer nije osjetio kritiku ministra Marića. “Mogu mu samo zahvaliti. Ne tražim ispriku niti se vadim na premijera ukoliko ne dođe do reformi. Bit ću kriv ja isključivo”, poručio je i dodao: “Bili smo vrlo konzistetni svi skupa jučer. Rekao sam da se reforme planiraju u za to prikladno vrijeme, a to je vrijeme nakon izbora. Reforme se rade u mirnije vrijeme ne kada je poltiika usmjerena prema demokratskom procesu izbora. Iluzija na to može imati konotaciju da se nešto nepovoljno sprema. Ne. Nećemo smanjivati prava nikoga. Nikad mi premijer nije rekao niti iz razgovora s njim to mogu zaključiti”.

Miniostar Marić rekao je da u COVID godini rastu cifre za lijekove. Beroš kaže: “Odgovor je vrlo jasan, direktni troškovi covid krize su 2,5 mlrd kuna. Riječ je o troškovima za liječenje pozitivnih, za respiratire, za cjepiva, za posebne lijekove, za bolovanja, za samo izolacije.. Ova kriza je izazvala enorman porast troškova. razgovarali smo o porastu plaća, na poticaj zapošljavanja mlađih od 30 godina.. Sve to vrlo jasno jučer i ovih dana komuniciramo, riješili smo enorman problem s dugom veledrogerije”.

Maturanti u Sloveniji postali prioritet pri cijepljenju, a Capak je rekao da tu informaciju nije dobio. “Ova cjepiva nisu predviđena za mlađe i ne bih rekao da bi oni s epidemiološkog stajališta trebali biti prioritet”, rekao je.

Na pitanje je li moguće uvrstitit odobrene Sputnjika V u covid putovnice, Capak je rekao: “Zemlje članice mogu samostalno donosit odluke da li će iz trećih zemalja prihvaćati covid putovnice. Moja pretpostavka je da će EMA registrirati Sputnjik.”

Na kraju poruku je poslao Božinović: “Vrijeme je sakramenata, uvjeren sam da će proteći uz poštivanje mjera, želim podsjetiti da su privatna okupljanja s razlogom ograničena. I apeliram da se proslave održavaju sa što manjem brojem osoba. Privatna druženja su najveći rizik za širenje zaraze.”

Komentiraj