Davor Božinović: “Mi bi najradije da ovo ne moramo raditi, nije se nitko ni pripremao za pandemiju”

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović u subotu je za Hrvatski radio otkrio da je u posljednja 24 sata evodentirano 242 novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj. Testirano je nešto više od 5600 uzoraka.

“To je nastavak trenda smanjenja brojeva u odnosu na isti dan prošli tjedan”, rekao je Božinović.

Na pitanje o izjavi njemačke kancelarke Angele Merkel da se noću budi zbog situacije s koronavirusom Božinović je odgovorio kako on “više ne spava nego što se budi”.

Božinović je rekao da su brojke još uvijek dobre, ali da se ne smijemo zanositi da je virus nestao. Naveo je da u Slovačkoj 70 posto svih novozaraženih ima novi britanski soj virusa, što znači puno veće ubrzanje zaraze. “Mi bi najradije da ovo ne moramo raditi, nije se nitko ni pripremao za pandemiju. O pandemijama su se možda snimili neki filmovi, napisalo par knjiga zadnjih godina, ali se zapravo cijeli svijet po prvi put suočava s ovakvom zarazom koja je zahvatila svaki kutak zemaljske kugle i svi imaju isti prioritet – zaštititi živote ljudi, a s druge strane omogućiti ekonomiji da funkcionira, i u tome se donose različite mjere”, rekao je potpredsjednik Vlade.

Dodao je da Hrvatska ima najmanje stroge mjere u Europskoj uniji, a uspijeva spuštati brojeve. “Naš je cilj spustiti te brojeve toliko da možemo reći da je sve pod kontrolom i da se pripremamo za ono razdoblje godine koje je za hrvatsko gospodarstvo zapravo ključno, a to je turistička sezona”, istaknuo je.

Izrazio je razumijevanje za predstavnike sektora koji su najpogođeniji pandemijom. “Potpuno je jasno da ti ljudi od toga žive i da to rađa brojne frustracije”, kazao je Božinovi9ć i dodao da su uspjeli kod njih probuditi važnost pridržavanja mjera.

“Ako se trend nastavi, ako budemo stabilizirali taj pad, ako on bude veći, sigurno nećemo gubiti vrijeme da nešto korigiramo i da se ti objekti u dijelu ili pod određenim uvjetima mogu otvoriti”, poručio je.

Komentiraj