DAVOR BERNARDIĆ ‘Brexit je raskrižje za Europu’

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Davor Bernadić kazao je u Londonu na konferenciji europskih socijalista (PES) da izlazak Velike Britanije predstavlja raskrižje za Europsku uniju.

“Ako nakon ovog poteza Britanija bude gospodarski i politički uspješna, to će biti signal za druge velike zemlje i ojačati protueuropske pokrete širom kontinenta. S druge strane, ako britansko gospodarstvo i društvo osjete sve nedostatke života IZvan Unije, bit će to snažan motiv za jaču europsku koheziju” rekao je Bernardić, po priopćenju SDP-a.

U govoru je naglasio kako se europski socijaldemokrati moraju u potpunosti okrenuti građanima.

“Europske socijaldemokrate spajaju vrijednosti na kojima počiva Unija, a konzervativce povlastice koje ona daje. Povlastica za građane više nema. To znači da se socijaldemokracija mora vratiti europskim korijenima i građane uvesti u sigurnu luku, posebno zbog nesigurnosti radnog mjesta, dostupnosti zdravstvenih usluga i obrazovanja te ugroženosti osobnih sloboda”, kazao je Bernardić.

Socijaldemokracija u Europi može biti ponovno velika, dodao je Bernardić, istaknuvši da Europi treba snažno liderstvo te kako bi skora pobjeda Martina Schulza u Njemačkoj trebala dovesti do kohezije socijaldemokrata na kontinentu.

Konferenciju PES-a organizirala je britanska Laburistička stranka na temu suradnje Velike Britanije i Europske unije nakon Brexita.

U Londonu se vođa hrvatske oporbe sastao s vođom britanske oporbe Jeremyjem Corbynom, koji je naglasio da su britanski laburisti u teškoj situaciji jer, iako su vodili kampanju za ostanak, sad su primorani sudjelovati u radnim tijelima koji odlučuju o izlasku zemlje iz Unije. Glavni zagovornici Brexita sad su se povukli na rezervne pozicije, što je prepoznatljiv rukopis europske desnice, rekao je Corbyn, navodi se u SDP-ovom priopćenju.

Komentiraj