Davno izgubljeni domaći okusi s modernim štihom

Kad se svježi šumski vrganj sljubi s tek ubranom bučom i domaćim kiselim vrhnjem, a rolana teletina punjena prutićima od patke u crnom sezamu pred vas posluži s pjenom od buče i žgancima od heljde i kestena prekrivenim kokicama od pačjih čvaraka, znat ćete da ste usred kulinarske čarolije koju je za vas od domaćih namirnica pripremio kreativni tim restorana Bernarda u Varaždinskim Toplicama

Za osebujnu gastronomsku ponudu Varaždinskih Toplica, jednog od najljepših gradova sjeverne Hrvatske, pobrinuo se restoran Bernarda. Stvorivši savršen spoj ukusnih i originalnih jela, a istovremeno izvornih i prirodnih, restoran Bernarda naglasak stavlja na darovima prirode, zdravoj hrani i zdravom životu. “Težnja da se okrenemo korijenima, starim pasminama i sortama namirnica, omogućila je da vratimo davno izgubljene okuse, da hranu prikažemo u svoj njezinoj punoći i sjaju. Predjela, glavna jela, slastice te kruh i peciva pripremamo isključivo od namirnica iz ekološkog uzgoja, s 30 hektara vlastite netretirane zemlje te manjim dijelom s lokalnih, provjerenih OPG-ova”, govori vlasnica restorana Bernarda Cecelja.

Šarene gredice sezonskog voća, povrća i ljekovitog bilja, šume i pašnjaci gdje u slobodnom uzgoju rastu domaće autohtone životinje i perad te vlastiti ribnjaci sa slatkovodnom ribom mamac su za nepca i najprobirljivijih gostiju. “Znamo da je zemlja danas zatrovana s različitim pesticidima te smo se orijentirali čistoj biodinamičkoj proizvodnji na domaćem tlu i od samog otvaranja restorana radimo na taj način. Jesti zdravu hranu znači zdravo živjeti i to je naša misao vodilja, a zadovoljstvo naših gostiju potvrda je našeg velikog zalaganja i truda”, dodala je Bernarda Cecelja.

Bernarda pansion&restoran u Varaždinskim Toplicama privlači strane i domaće goste kvalitetom i ponudom koju drugi nemaju. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Kad se svježi šumski vrganj sljubi s tek ubranom bučom i domaćim kiselim vrhnjem, uživat ćete u vrhunskom hladnom predjelu – mousseu ili pjeni “Jesenska tortica” koju na svom jesenskom meniju nudi restoran Bernarda. Za njegovu kreaciju zaslužan je glavni chef Ivo Dubravac. Pjena od vrganja, buče i kiselog vrhnja decentnog je, ali opet prepoznatljivog prirodnog okusa svake ove namirnice i tehnički ju je vrlo komplicirano izvesti. A što reći o glavnom jelu, jedinstvenoj deliciji “Rolada od teletine s patkom”? Riječ je o rolanoj teletini punjenoj prutićima od patke u crnom sezamu. Poslužuje se s pjenom od buče te žgancima od heljde i kestena, a žganci su prekriveni kokicama od pačjih čvaraka. Jelu se dodaje i kuhano povrće s korijenom.

“Za mene je kuhanje umjetnost. Uvijek se može izmisliti nešto novo, bilo to u receptu ili aranžiranju hrane. Mogućnosti su bezbrojne, samo ih treba otkriti”, govori mladi, 29-godišnji chef Dubravac. “Patka je tradicionalno jelo u našem kraju i u našem je restoranu vrlo česta namirnica. Dali smo joj jedan moderan štih, zarolali smo je u teletinu, a sezam služi kako bi odvojio meso. Rolada je obogaćena s korom od bučinih koštica. Bazirani smo na naše domaće proizvode, na lokalne namirnice koje dobro poznajemo te ih vrlo lako sljubljujemo. Za nas tu nema puno filozofije. Naši gosti prvenstveno dolaze zbog kvalitete namirnica i kvalitete okusa, i od toga ne odstupamo. Namirnice uvijek moraju biti svježe, a jelo fino. Naravno, važno je i da jelo lijepo izgleda”, pojasnio je chef Ivo Dubravac.

Glavni chef Ivo Dubravac i glavna slastičarka Ivona Mrvčić kreativni su tim restorana Bernarda. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

U restoranu Bernarda u Varaždinskim Toplicama, samo sat vremena vožnje udaljenom od Zagreba ili Maribora, meni se mijenja od četiri do pet puta godišnje, ovisno o sezonalnosti namirnica. U jesensko-zimskom razdoblju omiljena delicija njegovih gostiju je i “Bakina juha od graha”. Osim graha, ova juha obiluje suhim mesom i ”noklecima”. “Goste privlačimo kvalitetom i ponudom koju drugi nemaju. Imamo puno stranih gostiju koji nerijetko ostaju prespavati u našem pansionu te uživaju i u našem bogatom doručku. Jako nam puno gostiju dolazi iz Zagreba, Čakovca i obližnjih mjesta i gradova. Također, puno poslovnih ljudi bira naš restoran kada žele ugostiti svoje poslovne partnere, oni su u pravilu i jedni od naših stalnih gostiju”, ističe Bernarda Cecelja.

Restoran Bernarda obiluje i bogatom dnevnom ponudom ”kolača iz vitrine”, a radi se o 50 vrsti kolača i oko 15 vrsti torti. Za njih je zadužena 24-godišnja glavna slastičarka Ivona Mrvčić. “Ljubav prema kolačima traje odmalena. Baka je svaku subotu i nedjelju pekla kolače, uz nju sam učila i to je s vremenom postao moj posao. U radu mi pomaže još jedna slastičarka. Dnevno ispečemo oko šest vrsti kolača, vikendom nešto više, a naša ponuda ‘u vitrini’ se svaki dan mijenja”, kazala je Ivona Mrvčić. “Dulcy Gelato”, “Kruškin san” ili “Toplička kupališna torta” samo su dio ponude ”iz vitrine” i razlog su svakom slatkoljupcu da obavezno posjeti restoran Bernarda u Varaždinskim Toplicama.

Pjena Jesenska tortica, rolada od teletine s patkom poslužena s pjenom od buče i žgancima od heljde i kestena i desert Dulcy Gelato. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Komentiraj