Davis Cup: Hrvatska skočila na drugo mjesto, Francuzi na vrhu

HINA / Denis CERIĆ

Nakon polufinalne pobjede nad reprezentacijom SAD-a, hrvatska Davis Cup reprezentacija probila se sa četvrtog na drugo mjesto najboljih teniskih momčadi svijeta sa 20.132 boda, preskočivši Argentinu i Belgiju, dok je Francuska ostala na prvom mjestu sa 34.637 bodova.

Prema Davis Cup renkingu objavljenom u ponedjeljak, poznato je i koje će reprezentacije u veljači sljedeće godine sudjelovati u kvalifikacijskim mečevima za nastup na prvom izdanju Svjetskog teniskog kupa, koji će zamijeniti dosadašnji format Davis Cupa, koji će biti zaključen finalnim obračunom Francuske i Hrvatske od 23. do 25. studenoga u Francuskoj.

Ovogodišnji polufinalisti Francuska, Hrvatska, SAD i Španjolska izravno su se plasirali na finalni turnir koji će sljedeće godine biti igran u tjednu ovogodišnjeg Davis Cup finala, još 12 reprezentacija će se kvalificirati, a dvije će dobiti pozivnicu.

Ždrijeb za 12 kvalifikacijskih parova bit će obavljen 26. rujna po načelu 12 nositelja i 12 nepostavljenih reprezentacija.

Nositelje, koji neće moći igrati međusobno, čine ovogodišnji poraženi četvrtfinalisti i osam pobjednika doigravanja za Svjetsku skupinu. To su: Argentina, Belgija, Velika Britanija, Srbija, Italija, Njemačka, Kazahstan, Češka, Švedska, Austrija, Kanada i Japan.

Deset od 12 nepostavljenih reprezentacija, koje će se suprotstaviti nositeljima, određene su po danas objavljenoj ljestvici, a još dvije od šest iz Euro-afričke zone bit će dodane nakon dvoboja za opstanak u Prvoj skupini, Portugal – Južnoafrička Republika i Slovačka – Bjelorusija, koji će biti odigrani krajem listopada. Zasada je poznato da će iz Euro-afričke zone u kvalifikacijama sudjelovati Švicarska, Mađarska, Nizozemska i Rusija. Tri reprezentacije koje će se naći u ždrijebu iz Američke zone su Kolumbija, Čile i Brazil, a iz Azijsko-oceanijske Australija, Indija i Uzbekistan.

Komentiraj