David Malpass, kritičar Svjetske banke možda uskoro na njenom čelu

EPA/WU HONG

Visoki dužnosnik američkog ministarstva financija David Malpass, veliki kritičar Svjetske banke, mogao bi se kandidirati za predsjednika te međunarodne ustanove, kojoj je od njezinih početaka na čelu Amerikanac.

“Trumpova administracija je jučer obavijestila zemlje G7 (Njemačka, Kanada, Sjedinjene Države, Francuska, Italija, Japan i Velika Britanija) da je izabrala Davida Malpassa” za kandidata SAD-a, rekao je u utorak za AFP dobro obaviješten izvor. “Bilo bi veliko iznenađenje da Donald Trump u zadnji tren promijeni kandidata”, komentirao je.

Ustanova, čija je zadaća smanjiti siromaštvo u svijetu, u četvrtak treba službeno početi postupak predaje kandidatura. Trajat će do 14. ožujka a izbor će se znati do sredine travnja.

David Malpass (62), podtajnik u američkom ministarstvu financija zadužen za međunarodna pitanja, poznat je po tome što je 2017. u Kongresu kritizirao SB zbog toga što “i dalje posuđuje velike svote novca zemljama” poput Kine, koja je druga svjetska sila po gospodarskoj snazi.

No Malpass je isto tako u travnju 2018. dao svoj pristanak za povećanje kapitala banke vrijednog 13 milijarda dolara za financiranje najsiromašnijih zemalja.

Svjetska banka očekuje od kandidata za nasljednika Jim Yong-kima, Amerikanca južnokorejskog podrijetla koji je podnio ostavku pred kraj mandata, solidno iskustvo u upravljanju velikom međunarodnom ustanovom, osjećaj za diplomaciju i nepristranost.

Predsjednik SB-a ima petogodišnji mandat i njegova dužnost nije toliko utjecajna kao dužnost glavnog ravnatelja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Stručnjaci redovito spominju još dva imena: bivše indonezijske ministrice financija Sri Mulyani Indrawati, glavne ravnateljice SB-a za operacije i bivšeg nigerijskog ministra financija Ngozija Okonjo-Iwealea, koji je bio kandidat i 2012.

Ako Bijela kuća potvrdi Malpassa, to će značiti da želi uvesti promjene u rad ustanove.

Komentiraj