David Fincher slavi Netflix i kritizira hollywoodski način snimanja filmova

Novi film redatelja Davida Finchera „Mank“, priča o scenaristi Hermanu J. Mankiewiczu i nastanku scenarija za film „Građanin Kane“, već se proglašava ovogodišnjim kandidatom za osvajanje Oscara. Film je nastao u produkciji Netflixa i početi će se prikazivati 4. prosinca na ovoj streaming platformi. „Mank“ je u osnovi kritika hollywoodskog sustava funkcioniranja najvećih filmskih studija, snimljen je u crno-bijeloj verziji i izgleda kao da je nastao tridesetih godina prošlog stoljeća. No, iako govori o tim vremenima, Fincher smatra kako se taj sustav zadržao i danas. U intervjuu za magazin Total Film rekao je „Osim ako ne snimate visokobudžetni film uz koji se kupuje Happy Meal, nitko nije zainteresiran za njega“.

Zato je Fincher snimio film „Mank“ za Netflix, streaming platformu za koju je radio serije „Mindhunter“ i „Kuća od karata“. On je zadovoljan time što, prikazivanjem na Netflixu, neće osjećati pritisak oko toga koliko je ljudi pogledalo film u prvom vikendu prikazivanja, a i film će se prikazivati na Netflixu beskonačno dugo. Zanimljivo, film „Građanin Kane“ može se pogledati u Americi na konkurentskoj platformi HBO Max. „Ne znam koliko je pametno snimiti ljubavno pismo filmu koji se prikazuje na konkurentskoj platformi. Ali, ako bi vukli samo pametne poteze onda bi postojali samo Marvelovi filmovi, ‘Ratovi zvijezda’ i ‘Jurski park’“, izjavio je Fincher.

Ujedno, Fincher je rekao kako se hollywodske premijere odnose na samo dva godišnja doba – doba visokobudžetnih filmova (ljeto) i doba kada se dijele nagrade (zima). „Filmovi se snimaju za jedno od ta dva godišnja doba. Ako ih promašiš, film će ti upasti u druga dva godišnja doba, a to su doba odbačenih filmova. Ima li to ikakvog smisla?“, zapitao se Fincher koji je rekao da ga zbog toga smatraju zajedljivim kretenom. „Ja sam informirani zajedljivi kreten“, poručio im je Fincher.

Komentiraj