David Bowie u Zagrebu je pred 31 godinu pjevao bolestan i priznao da je ‘ostao dužan’ publici

Dana 5. rujna 1990. godine svoj prvi nastup u Zagrebu održao je David Bowie. Jedan od najutjecajnijih glazbenika tog doba koncert u sklopu turneje “Sound+Vision” održao je na stadionu u Maksimiru. Kako navode izvještaji iz tog vremena, koncert je trajao sat i pol što je bilo 20-ak minuta kraće od ostalih koncerata na turneji.

Bowie te večeri nije bio u formi, glas mu je »pukao« i, kako je sam priznao, ostao je dužan zagrebačkoj publici. 50-tak tisuća posjetitelja nije imalo sreće jer je padala dosadna kišica i naletjeli su baš na njegov najlošiji nastup te godine (a mnogi su gunđali da je i zagrebačka predgrupa Boa predugo svirala i ugnjavila ih), ali im je barem ostalo sjećanje da su legendu vidjeli uživo. Bowie je na scenu izašao minutu iza pola deset navečer ‘bez jake šminke, odjeven u bijelu košulju, crni prsluk i hlače’. Započeo je sa “Space Oddity” i – ako je vjerovati (ne)potpunoj set listi – odsvirao 22 pjesme uz sjajnu prateću grupu (gitarist je Adrian Belew) te posebno režirane videouratke koje je za turneju priredio Julien Temple.

Mladen Puljiz, frontmen grupe Boa, sjeća se dobro te večeri: “Pozdravili smo ga dok se penjao na binu, a on nam je mahnuo i nasmijao se. Imao je strahovitu upalu grla, ali majstorski je odradio koncert pa publika nije ni primijetila da je bio bolestan. Kiša je lijevala tijekom svih 45 minuta našeg nastupa, ali čim je Bowie zakoračio na pozornicu, iznenada je prestala padati.”

Komentiraj