Član predsjedništva HDZ-a Darko Milinović u petak je za N1 komentirao aktualnu političku krizu.

HDZ-ovim parlamentarcima poručio je da su izabrali loš način komunikacije s čelništvom stranke. “Nije vrijeme otvorenih pisama, već je vrijeme za razgovore unutar HDZ-a i za pregovore s eventualnim koalicijskim partnerima”, rekao je Milinović.

“Iduća Vlada, ako se formira, mora biti formirana na način stabilnije većine nego dosad. Ako se to ne dogodi, Hrvatska neće dobiti ništa dobro”, dodao je Milinović. Otkrio je kako su pregovarački procesi u tijeku te kako se situacija mijenja iz sata u sat. “Uvjeren sam da će naš tim koji pregovara uspjeti programski dogovoriti koaliciju, da se zna za što je tko odgovoran, a ne kao dosad, da su svi za sve odgovorni, odnosno nitko nizašto”, rekao je Milinović dodajući kako odnose treba redefinirati.

Kazao je i kako je ovo prva Vlada koja nema potporu nacionalnih manjina, što je nedopustivo. “Vrlo ću pažljivo poslušati program premijera i novoga mandatara. Mora izraziti jasan koalicijski potencijal, i mora pridobiti i Čačića, i Dragu Prgometa i nacionalne manjine”, objasnio je.

U slučaju da Povjerenstvo za sukob interesa u srijedu odluči da je postojao sukob interesa u slučaju Tomislava Karamarka, Milinović je uvjeren kako bi to bio uteg i predsjedniku stranke i samoj stranci. “Ja sam uvjeren da nije bilo sukoba interesa. Bez obzira na to, predsjednik HDZ-a je naznačio mogućnost da se može povući iz buduće Vlade”, rekao je Milinović.

Vjeruje kako bi se novi mandatar morao riješiti svakog radikalizma. “Uvjeren sam da će naš pregovarački tim izvojevati pobjedu kroz ovakav program i odnos nove Vlade i prema nacionalnim manjinama i prema svima”, poručio je. Ukoliko manjine budu tražile odlazak ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, Milinović kaže kako to ne bi trebao biti problem.

Kazao je i kako je, po njemu, premijer Tihomir Orešković jedan od ‘bitnih generatora ove krize’. “Dva mu je mjeseca trebalo da imenuje novoga čovjeka SOA-e, nije se konzultirao za novo ime čovjeka. Otišao je na Sabor HDZ-a, dobio ovacije i nakon toga pet minuta prije Vlade napustio Vladu i otišao u SOA-u i tamo na kraju tražio ostavke Karamarka i Petrova. Ja želim premijera koji će za Hrvatsku raditi 24 sata”, zaključio je Milinović.

Komentiraj