DARKO MILINOVIĆ “Nije uvjet da novi mandatar bude član HDZ-a”

Patrik Macek/PIXSELL

“Nije uvjet da novi mandatar bude član HDZ-a”, rekao je u sinoćnjem ‘Otvorenom’ Darko Milinović. HDZ-ovac je dodao kako stranku nitko ne može ultimatumom prisiliti na odmak, a ako moraju napraviti ustupak, onda i Tihomir Orešković mora otići. “On ne može ostati premijer”, rekao je Milinović.

“Ako Povjerenstvo utvrdi sukob interesa u slučaju Tomislava Karamarka, to ne bi bila dobra okolnost za HDZ. Onda su to vrlo ozbiljne stvari gdje predsjednik HDZ-a mora imati sjednicu na kojoj mora donijeti ključne političke odluke”, dodao je.

Otvoreno pismo HDZ-ovih europarlamentaraca Milinović je nazvao ‘neuobičajenim kontaktom između vrha stranke i njih’. Istaknuo je kako se jedinstvo HDZ-a ne može održati otvorenim pismima. Naglašava i kako europarlamentarci neće biti sankcionirani.

Milinović je ustvrdio kako je generator svih kriza premijer Tihomir Orešković. “Ja neću da se moj premijer povuče u kriznoj situacij, ode u SOA-u i potom poruči dvojici potpredsjednika da traži njihove ostavke. Vraćaju nas u neka vremena koja hrvatski građani ne žele da se ponove – da se obavještajni aparat upotrebljava u političke svrhe”, poručio je.

Naglasio je i kako se HDZ ne boji novih izbora, a prođe li stranka gore na novim izborima, odgovornost će biti Karamarkova, smatra Milinović.

Laburistica Nansi Tireli kazala je kako je kriza Vlade započela u trenutku kad je SDP dao u saborsku proceduru zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Karamarku. “Da se ne bi raspravljalo o mogućem sukobu interesa potpredsjednika Vlade, krenulo se sa traženjem opoziva Oreškovića i ne poštuje se tko je dao zahtjev prvi”, objašnjava. Za ovo stanje, uvjerena je, podjednako su krivi i HDZ i Most. Vjeruje da su novi izbori najbolje rješenje.

HNS-ova anka Mrak Taritaš vjeruje kako se pod velom SOA-e skriva nešto drugo – činjenica da se Most i Domoljubna koalicije nisu snašli. “Sve je to eksperiment koji se nije pokazao dobrim, a ova Vlada nema šanse ni u presloženim uvjetima”, kaže. I ona vjeruje da su izbori rješenje, te zaključuje kako je preslagivanje samo kupovanje vremena.

Komentiraj