Darko Kraljić, pionir zabavne glazbe, čije pjesme su uvijek ‘u modi’

Rođen je 1920. godine u Zagrebu, a po izbijanju Drugog svjetskog rata dolazi u Beograd. Još kao maturant komponira “Zašto si pospan Čo?” koji brzo postaje jedan od najvećih domaćih šlagera onog vremena. Tijekom karijere je napisao glazbu za 50 filmova, od kojih su 32 igrana.

Također je skladao glazbu za prvi crtani film Zvonimira Majdaka, ali i za prvi domaći film koji nije bio ratni, a koji je doživio nezapamćenu popularnost: “Ljubav i moda”. Slijedili su filmovi “Zvižduk u osam”, “Čudna Devojka” i brojni drugi.

Kako bi se bolje upoznao s  mađarskim melosom otišao je u Sentu i obilazio čarde s muzikom. Nakon jedne ‘lumperajke’,  sišao je na Tisu da ‘dođe k sebi’ i upravo tada je dobio nadahnuće za svoj čuveni šlager “Čamac na Tisi”. Pjesma je prevedena na mađarski i ubrzo je postala hit u Pešti. Kod nas su tijekom desetljeća tu pjesmu pjevali mnogi, svatko na svoj način. Najviše kao šlager ili kao starogradsku, sve više je udaljavajući od originala.

“Devojko mala”, “Čamac na Tisi”, “Somborske ruže”, “Zvižduk u osam”, “Mansarda, mali stan”, “Mala tema iz Srema”, “Oprosti”, “Adio” –  su najpoznatije kompozicije Darka Kraljića koje nikada neće izaći iz mode.

Darko Kraljić umro je u Beogradu 16. srpnja 1998. godine.

Komentiraj