Darko Horvat provocira Plenkovića

Patrik Macek/PIXSELL

tome koliko je napeta situacija unutar HDZ-a uoči parlamentarnih izbora koji će se održati 11. rujna, najbolje govori odluka koju je prošloga četvrtka donio Županijski odbor HDZ-a Međimurske županije. Međimurski HDZ-ovci donijeli su dvije odluke, koje govore o netrpeljivosti lokalnih HDZ-ovaca iz triju sjevernih hrvatskih županija, ali i pokazuju da Darko Horvat ne poštuje naputke stranačkog šefa Andreja Plenkovića, koji je cjelokupno članstvo potaknuo na pojedinačne borbe za preferencijalne glasove.

Međutim, Darko Horvat očito ne misli tako. Županijski odbor HDZ-a donio je odluku prema kojoj se šalje preporuka svim članovima stranke u Međimurju da glasaju samo za jednog kandidata, tehničkog ministra Darka Horvata. Ta odluka obrazložena je činjenicom da je sličnu preporuku već dao HDZ Krapinsko – zagorske županije te da bi u slučaju da netko od kandidata iz te županije na listi HDZ-a u 3. izbornoj jedinici osvoji više od 10 posto preferencijalnih glasova, njihov kandidat Darko Horvat pao na četvrto mjesto te bi mu zastupnički mandat bio u opasnosti. No međimurski HDZ-ovci tvrde da postoji i opasnost da jedan kandidat iz Varaždinske županije prikupi više od deset posto glasova, što bi tehničkog ministra poduzetništva i obrta gurnulo na peto mjesto te gotovo sigurno ne bi ušao u Sabor. Zato je donesena odluka kojom se preporučuje da svi članovi HDZ-a u Međimurju glasuju za samo jednog kandidata koji je ujedno i predsjednik te organizacije. Ako bi članstvo poslušalo odluku iza koje, po svemu sudeći, stoji upravo Horvat, koji je i županijski šef stranke u Međimurju, to bi direktno naštetilo ostalim kandidatima iz Međimurja na listi u 3. izbornoj jedinici. Ako bi članstvo poslušalo tu odluku, oni gotovo ne bi imali šanse da uđu u Sabor putem preferencijalnih glasova, što je među nekima od njih izazvalo veliko ogorčenje.

„Kako bi Darko Horvat opet postao ministar, treba ponovno dobiti povjerenje među biračima, a ostvarivanje navedenog cilja od 10 posto preferencijalnih glasova bilo bi jasan znak budućem premijeru Andreju Plenkoviću da svi u Međimurju stojimo iza odluke da Darka Horvata predloži za ministra u novoj vladi“, stoji u zaključku ŽO HDZ-a Međimurske županije.

Komentiraj