Darko Horvat: “Postoji vrlo velika doza opreza geologa spram klizišta”

Ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat u srijedu je, gostujući u emisiji ‘A sada Vlada’ Hrvatskog radija, najavio saborsku raspravu na kojoj će se govoriti o Vkladinom prijedlogu da se Zakon o obnovi od potresa na području Zagreba te Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije proširi i na područje Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije teško stradale u razornom potresu od 29. prosinca.

Horvat je rekao da postoji vrlo velika doza opreza geologa spram aktiviranih klizišta i geoloških pojava koje u ovom trenutku više ne daju onakve ulazne parametre za projektiranje kao prije potresa. “Tako dugo dok se i kroz Hrvatski zavod za norme, ali i izmjenom tehničkog propisa ne stvori jasna slika kojim ulaznim podacima ulazimo u segment projektiranja prvenstveno temelja, a nakon toga i statike, siguran sam da nećemo imati koncizno definirani glavni projekt kuće ili kuća kojima želimo krenuti u rješavanja stambenog pitanja onih koji su ostali bez krova nad glavom”, rekao je Horvat.ž

Najavio je da će u ponedjeljak od Rufarsko-geološko-naftnog fakulteta dobiti kartu na kojoj će zorno grafički biti pojašnjeno na kojim područjima struka kaže da se ne bi trebalo obnavljati i graditi jer je sastav tla takav daviše nema specifičnu nosivost koja bi dala sigurnost da je objekt koji će se tamo napraviti protupotresno stabilan do neke mjere.

Ministar Horvat je dodao da u novim izmjenama i dopunama zakon jasno kaže da će onima koji žive na prostoru na kojem se neće moći graditi Republika Hrvatska, županija ili grad osigurati novi zamjenski prostor na kojem će gradnja biti moguća. Te obitelji, kaže Horvat, sigurno će zbrinuti na adekvatan način, ali ako geolozi kažu da je područje na kojem se do sada živjelo potpuno nestabilno i nepogodno za novu gradnju, morat će se donositi odluke i neke od obitelji preseliti na neke druge lokacije na kojima će gradnja biti sigurna.

Komentirajući nedoumice oko Siska, Horvat kaže da u Zakonu stoji da će oni koji mogu – participirati s 20 posto, a ako ne mogu, ta će sredstva osigurati Vlada. “U ovom trenutku možemo započeti s obnovom sredstvima RH i nikakve tu participacije, prvo i osnovno, Siska kao grada nema niti će biti. Participacija je u zakonu obvezala Sisačko-moslavačku županiju. Ne bude li ona fiskalno to mogla, to će Vlada RH”, rekao je ministar graditeljstva i dodao da žele da stvari budu transparentne.

“Želimo poslati jasnu poruku da je država tu da pomogne svakome tko to u ovom trenutku ne može”, poručio je Horvat.

Komentiraj