Danska je objavila u petak da će produžiti kontrolu duž granice s Njemačkom do 12. studenoga, navodeći kao razlog prijetnje po sigurnost i potrebu za kontrolom priljeva migranata.

“Još uvijek postoji pritisak na europske vanjske granice i izazovi koje predstavljaju migranti koji se kreću širom Europe”, rekla je Inger Stojberg, ministrica za imigraciju i integraciju.

“Danska se i dalje suočava s ozbiljnom terorističkom prijetnjom što graničnu kontrolu čini nužnom”, dodala je.

Ministar pravosuđa susjedne Švedske rekao je u četvrtak da Stockholm također planira produžiti graničnu kontrolu za još šest mjeseci.

U siječnju 2016. danska policija počela je provoditi kontrole na graničnim prijelazima s Njemačkom, uključujući trajektne luke i zajedničku kopnenu granicu.

Danska i Švedska su članice šengenske zone i među nekoliko su zemalja koje su uvele unutarnje granične kontrole nakon što su u Europu 2015. pristigle stotine tisuća migranata.

Komentiraj

FOTO:epa
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.