Danijel Žeželj u petak otvara izložbu u Zagrebu

Izložba “Srce” istaknutog strip crtača, ilustratora i slikara Danijela Žeželja otvara se 15. listopada zagrebačkoj Galeriji Događanja, u okviru obilježavanja 40. obljetnice rada tog izložbenog prostora  Centra KNAP.

Umjetnik će na otvorenju izvesti performans “Live painting“ utemeljen na razmjeni energije glazbe i vizuala, a slikanje uživo pratit će glazbenici Alen Sinkauz i Neno Sinkauz te Marco Quarantotto na bubnjevima. Tijekom performansa nastaje nova sekvenca slika, koja također postaje dio izložbe u KNAP-u.

Izložba najavljuje i istoimenu grafičku novelu koja u jednoj knjizi okuplja tri priče, a uskoro izlazi iz tiska u izdanju umjetničke radionice Petikat. Riječ je o  zbirci kratkih stripova na temu ljubavi, povezivanja i pripadanja, s pričama “El Sud”, “Ljubav” i “Srce robota”, smještene u različitim vremenskim razdobljima i na različitim lokacijama.

Kako se napominje u najavi, poveznica svih priča je traženje ljubavi i prijateljstva, potreba za fizičkom i emotivnom vezom kao potvrdom vlastitog postojanja i smisla, a u svijetu i okruženju koje je u pravilu labirint apsurda, ponekad smiješan, ponekad hladan i opasan, vjera u spajanje s “drugim” postaje afirmacija humanosti unatoč i usprkos okolnostima.

Stripovi su crtani ekspresivnim crno-bijelim stilom, s jakim kontrastima svjetla i tame. Estetika kontrasta dodatno naglašava atmosferu i svijet krajnosti i sukoba kroz koji se glavni likovi probijaju u svojim traženjima, dodaje se.

Izložba predstavlja oko 40 vizuala koji čine izbor iz stripa odnosno odabrane elemente nove grafičke novele koji će biti izloženi kao printevi u različitim formatima.

Danijel Žeželj  autor je stripova, animiranih filmova, grafičar i ilustrator, koji je svoje radove objavljivao u Europi, Africi i Americi s izdavačima DC Comics/Vertigo, Marvel Comics, Dark Horse, The New York Times Book Review, The Harper’s Magazine, Grifo Edizioni, Hazard, Dargaud.

Potpisuje dvadeset i šest grafičkih novela i sedam animiranih filmova, a  od 1997. u suradnji s kompozitorima, muzičarima i bendovima, te je realizirao niz multimedijalnih performasa koji objedinjuju slikanje uživo s glazbom uživo. Jedan je od osnivača umjetničke radionice Petikat.

Njegova zagrebačka izložba može se razgledati do  6. studenog.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner