DANIJEL FERIĆ: ‘Politika IDS-a u Istri jednaka je onoj koju Milan Bandić provodi u Zagrebu’

Kandidat SDPa za župana Istarske županije Danijel Ferić na predstojećim lokalnim izborima otkriva zašto smatra da su SDP i IDS na parlamentarnim izborima prevarili birače te govori o mogućoj suradnji s HDZ-om u Istri

Birači SDP-a u Istri ne žele suradnju s IDS-om jer je politika te stranke moralno iskrivljena, puna oportunizma, afera i korupcije“, izjavio je u razgovoru za Nacional Danijel Ferić, 45-godišnji kandidat SDP-a za župana Istarske županije na sljedećim lokalnim izborima koji će se održati u svibnju iduće godine. Iako su lokalni izbori u Istri rijetko zanimljivi, posljednji parlamentarni izbori dali su naslutiti da bi IDS prvi put mogao imati nešto veću konkurenciji na izborima u toj županiji. Osim toga i izbori za župana bi mogli biti vrlo zanimljivi jer se očekuje da će osim Ferića, kandidati za župana biti predsjednik IDS-a i aktualni gradonačelnik Pule Boris Miletić te bivši ministar turizma i nedavno izabrani predsjednik istarskog HDZ-a Anton Kliman koji je ostvario neočekivano dobar rezultat na parlamentarnim izborima. Upravo za taj Klimanov i HDZ-ov uspjeh Ferić okrivljuje bivše vodstvo SDP-a koje je usprkos upozorenjima istarskih SDP-ovaca odlučilo sklopiti predizbornu koaliciju s IDS-om, što je biračima SDP-a bilo neprihvatljivo pa je dobar dio njih ostao kod kuće. Danijel Ferić za vrijeme mandata vlade Zorana Milanovića bio je predsjednik Uprave Hrvatske lutrije, a trenutno je direktor tvrtke Komunalac iz Fažane i vijećnik u Gradskom vijeću Pule, a u razgovoru za Nacional otkrio je kako će u kampanju krenuti pod sloganom „Istra jednakih šansi za sve“ jer smatra da IDS svojom politikom favorizira gradove i općine u kojima je ta stranka na vlasti, dok su druge jedinice lokalne samouprave, ali i pojedinci koji nisu članovi IDS-a u podređenom položaju.

NACIONAL: Zašto vam je sloga kampanje „Istra jednakih šansi za sve“?

Zato što od silnih obećanja IDS-a, poput onog Ivana Jakovčića iz 2009. da će sagraditi pet domova za umirovljenike u Istri, nema ništa. Sagrađen je samo jedan u Umagu i to bez pomoći županije, već samo zahvaljujući svojim sredstvima i umješnosti SDP-ovog gradonačelnika Vilija Bassanesea. Muči nas što ulaganja županije idu isključivo u one gradove i općine gdje je na vlasti IDS i smatramo da to nije fer i da je nepošteno.

NACIONAL: Što biste kao župan Istarske županije promijenili u slučaju da budete izabrani na tu poziciju?

Prvo se moram zahvaliti stranačkim kolegama iz SDP-a što su me, s kandidatkinjom za zamjenicu župana Antonellom Degrassi, kandidirali za funkciju župana Istarske županije. Mi i u SDP-u smatramo da Istra danas nije regija jednakih šansi za sve, a naši birači poistovjećuju IDS s HDZ-om. Dakle, oni stavljaju znak jednakosti između onoga kako HDZ vlada na državnoj razini i onoga kako IDS vlada u Istri. U onim sredinama u Istri gdje SDP obnaša vlast živi se bolje i kvalitetnije. Cilj mi je promovirati zelene i socijaldemokratske politike kao što to činimo u šest gradova i općina u Istri u kojima smo na vlasti. Smatram da smo u tim sredinama, prije svega u Fažani i Umagu koje su među deset najrazvijenijih lokalnih sredina u Hrvatskoj, dokazali kako se provode socijalne politike pa je tako Umag sam svojim sredstvima sagradio dom za umirovljenike bez pomoći županije. S druge strane, u Fažanu se nijedan župan nije udostojio doći već punih 15 godina, što dovoljno govori o tome da Istra, a time i Istrijani i Istrijanke, za IDS zapravo znači „tamo gdje vlada IDS“. Ali Istra nije IDS. Istra su njezini građani i građanke, u kojoj god općini ili gradu živjeli i kojoj god političkoj opciji pripadali. Želim biti fer župan i sve politike koje provodimo u SDP-ovim sredinama želim provesti i na razini cijele županije.

NACIONAL: Dosta ste oštri prema IDS-u. Zašto su odnosi IDS-a i SDP-a na lokalnoj razini u Istri toliko narušeni i koje su to najveće razlike između ovih dviju stranaka?

Razlika je prije svega u načinu funkcioniranja. Dugo vremena je pulski i istarski SDP bio priljepak IDS-u i taj podanički odnos rezultirao je time da u trenutku kada je SDP 2011. pobijedio na parlamentarnim izborima, naš rejting u Istri bio je oko šest posto. Mi smo praktički nestali. Naši birači takav pristup nisu podržali jer smo podržavali IDS koji je bio načet raznim aferama. Zato smo se odlučili krenuti svoji putem i počeli smo s kreiranjem vlastitih politika, a ne da bespogovorno slijedimo tuđe. Takav smjer nas je doveo do toga da iz godine u godinu imamo sve bolje rezultate i sve više zastupnika u predstavničkim tijelima, a na zadnjim izborima smo ostvarili najbolji rezultat te smo dobili povjerenje građana u jednom gradu i pet općina. Vjerujem da se s obzirom na rezultate na posljednjim parlamentarnim izborima, gdje su Peđa Grbin, Sanja Radolović i Dalibor Macan osvojili dvostruko više preferencijalnih glasova od četiri kandidata IDS-a, možemo nadati i još boljem rezultatu na lokalnim izborima koji slijede. Podsjetit ću i da je 2015. i 2016., kada smo išli odvojeno na parlamentarne izbore, SDP osvojio više glasova od IDS-a u Puli, a ne treba ni isticati značaj Pule koji je možda i veći od županije, pogotovo u fiskalnom kapacitetu.

NACIONAL: Zašto ste se onda kandidirali za župana, a ne za gradonačelnika Pule?

Sve sam više poslovno vezan za Fažanu i vjerojatno ću se u dogledno vrijeme tamo i preseliti tako da ne bih ni mogao biti kandidat za gradonačelnika, a u međuvremenu su bili i parlamentarni izbori na kojima je uz Peđu Grbina, Pula dobila i saborsku zastupnicu koja je ujedno i predsjednica pulskog ogranka SDP-a. Zato smatram da bi Sanja Radolović bila najbolja kandidatkinja za gradonačelnicu jer je izuzetno stručna i kompetentna osoba te vjerujem da će biti nova gradonačelnica Pule.

 

‘IDS je moralno iskrivljena stranka puna oportunizma, afera i korupcije. Razlika je u tome što mediji o Bandiću i HDZ nešto napišu, dok se IDS-om nitko ne bavi jer prevladava percepcija da je u Istri sve bajno’

 

NACIONAL: Govorili ste o zajedničkoj listi SDP-a i IDS-a na posljednjim parlamentarnim izborima, znači li to da je ta lista bila nepoštena prema biračima jer je očito da na lokalnoj razini odnosi između dviju stranaka nisu ni malo dobri?

Rekao bih da su vodstva obiju stranaka bila nepoštena prema svojim biračima. Želim istaknuti da sam imao izuzetno korektne odnose i s predsjednikom Milanovićem i predsjednikom Bernardićem, a imam ih sada i s Grbinom. No predsjednici dolaze i odlaze, a mi ostajemo živjeti s našim biračima. Ti birači SDP-a u Istri ne žele koaliciju s IDS-om, a ni birači IDS-a ne žele koaliciju s SDP-om. Isto tako svjesni smo da na nacionalnoj razini imamo zajedničkog suparnika u HDZ-u. To znači da smo na toj razini protiv predizborne suradnje s IDS-om i smatramo da je najpoštenija postizborna suradnja koja naravno ovisi o rezultatima ostvarenim na izborima. Nažalost, perspektiva iz Zagreba je često drugačija i Davor Bernardić nije prihvatio naš stav da smo protiv takve predizborne suradnje i mogu izraziti žaljenje da nas nije poslušao jer je i izborni rezultat pokazao da je to bila pogreška. Jeftino smo IDS-u prodali tri zastupnika i ostvarili smo loš rezultat sa svega osam osvojenih mjesta. Pokazalo se da to nije dobitna kombinacija i da takvu suradnju ne treba forsirati. Vjerujem da će predsjednik Grbin idući put poslušati mišljenje lokalnih organizacija.

NACIONAL: Očekujete li da vaš protukandidat za župana iz redova IDS-a bude aktualni gradonačelnik Pule i predsjednik te stranke Boris Miletić?

Već sam nekoliko puta istaknuo da nisam opterećen protukandidatima jer ćemo voditi afirmativnu kampanju, u kojoj će fokus biti na predstavljanju programa i na pozivu birača da izađu na izbore kako se ne bi dogodilo da na lokalne izbore ponovno izađe ponižavajuće malo birača kao što je to bio slučaj 2017., kada je svega 33 posto birača izašlo na njih. To nam je fokus, a drugi ako se žele baviti nama, a vidim da žele, neka se bave.

NACIONAL: S kojim bi rezultatom SDP bio zadovoljan na lokalnim izborima u Istri iduće godine?

Očekujemo pobjedu u Puli i Umagu i pobjedu u još sedam do osam općina. Svjesni smo da je IDS ozbiljan politički suparnik i zato na razini županije očekujemo da uđem u drugi krug u kojem je sve moguće pa tako da vjerujem i u svoju pobjedu u drugom krugu izbora za župana Istarske županije.

NACIONAL: Može li možda i važniju ulogu na ovim lokalnim izborima imati i HDZ jer su na parlamentarnim izborima dobili neuobičajeno puno glasova u Istri?

HDZ je u 8. izbornoj jedinici iskoristio tu nepotrebnu suradnju SDP-a i IDS-a, što je sigurno odbilo mnoge naše birače od izlaska na birališta. Kakva god da je, HDZ je ozbiljna stranka s ozbiljnim programom, čak i u 8. izbornoj jedinici i oni su to iskoristili te su osvojili rekordni broj zastupnika. Za očekivati je da će kao kandidata za župana postaviti Antona Klimana koji je nedavno postao i šef istarskog HDZ-a. Međutim, njihov rejting u Istri se kreće između 10 i 15 posto, a s obzirom na umjerenu retoriku Antona Klimana možda mogu dobiti i nešto više, ali još uvijek će i to biti nedovoljno da ugrozi IDS i SDP.

NACIONAL: Ako se dogodi da u Županijskoj skupštini SDP i HDZ osvoje zajedno više mandata od IDS-a, postoji li mogućnost koalicije ili neke vrste suradnje kako bi se spriječila IDS-ova većina?

Na koaliciju s HDZ-om nikada ne bismo pristali. S druge strane, suradnja je na lokalnim razinama uvijek dobrodošla. Tu prevladavaju lokalne teme i nema nekih ideoloških i svjetonazorskih pitanja kao na nacionalnoj razini. Vjerujem da će se u dobrom dijelu programi svih stranaka podudarati. Svakom je u interesu da se izgradi neka škola ili vrtić i nitko nije protiv toga da se završi Istarski ipsilon ili izgradi druga cijev tunela kroz Učku. Moraš biti politički analfabet da bi bio protiv toga samo zato što je netko iz druge političke opcije. Koalicija s HDZ-om ne dolazi u obzir, ali da suradnja na određenim projektima. To što su kolege iz HDZ-a vlast u državi samo može pomoći tome da se pojedini projekti u Istri lakše provedu.

‘Na koaliciju s HDZ-om nikada ne bismo pristali. S druge strane, suradnja je na lokalnim razinama uvijek dobrodošla’, kaže Danijel Ferić. PHOTO: Sasa Miljevic/PIXSELL

 

NACIONAL: Znači li to da vam je na županijskoj razini HDZ prihvatljiviji za suradnju od IDS-a?

Bit ću otvoren za suradnju s bilo kime tko bude radio u interesu Istrijana i Istrijanki. Dobrobit građana je najbitnija. To je i smisao politike. Dakle, samo zato što je u nekoj općini ili gradu na vlasti IDS ili HDZ, to ne znači da će tamošnji stanovnici biti zakinuti za bilo što. O tome govorim kada ističem fer Istru jednakih šansi. No koalicije ne dolaze u obzir. SDP na izbore izlazi sam. Za nas je politika koju ovdje provodi IDS jednaka onoj koju Milan Bandić provodi u Zagrebu i HDZ na razini države. Moralno iskrivljena, puna oportunizma, afera i korupcije. Razlika je jedino u tome što mediji o Bandiću i HDZ nešto napišu, dok se IDS-om nitko ne bavi. Djelomično jer preko Učke prevladava percepcija da je u Istri sve bajno, a djelomično i zato što istarski lokalni mediji nisu slobodni. To je veliki problem i to ću promijeniti. Kada postanem župan, novinari će biti pušteni iz tog režimskog zatočeništva, gdje im se guši sloboda misli, govora, istinitog izvještavanja i razotkrivanja afera, čije god one bile.

NACIONAL: Koji su po vama najveći gospodarski problemi u Istri?

Najveći problemi su ovisnost o turizmu i nedostatak industrije. Nestankom Uljanika izgubili smo, što u Uljaniku, što u kooperantima, 3000 radnih mjesta. Uljanik kao najveće poduzeće u Istri u državni i lokalni proračun uplaćuje oko 200 milijuna kuna i to je veliki udarac za gospodarstvo Pule i cijele Istre. Sada nažalost pada i labinski Cimos uz jednu paradoksalnu konstataciju da se postrojenje u Labinu gasi jer ne mogu naći radnike da se nastavi s proizvodnjom. Naravno da je turizam bitan, turizam je izuzetno bitan, ali treba postojati i industrija.

NACIONAL: Tu je i problem odlaganja otpada, odnosno odlagališta Kaštijun.

Kaštijun se pokazao kao jedan izuzetno štetan projekt, riječ je o ekološkoj bombi koja ugrožava zdravlje građana i štetna je za okoliš. Vladajući IDS nije poduzeo apsolutno ništa. Podsjetit ću da su osnivači Kaštijuna Istarska županija i Grad Pula, a da smo mi kao oporba predlagali da se Kaštijun zatvori kao što su sve stranke Skupštini Primorsko-goranske županije, i vladajuća i oporbene, jednoglasno predložile zatvaranje odlagališta Marišćina dok se ne otklone nedostaci na postrojenju.

NACIONAL: Kako biste riješili problem Kaštijuna?

Naš je prijedlog da se veliki broj zatvorenih i devastiranih kamenoloma u Istri koji se nalaze izvan naseljenih područja prenamijeni i da se na takvim lokacijama naprave uređena i moderna odlagališta otpada koja će zadovoljavati sve ekološke standarde.

 

‘Kada postanem župan, novinari u Istri će biti pušteni iz režimskog zatočeništva IDS-a, gdje im se guši sloboda misli, govora, istinitog izvještavanja i razotkrivanja afera, čije god one bile’

 

NACIONAL: Kako biste riješili problem BAT-a koji planira zatvoriti tvornicu u Kanfanaru?

To je apsolutno veliki problem, ali neću obećavati nešto što nije u ingerenciji župana i na što, ako budem izabran, neću imati velikog utjecaja. Naravno da želim ostanak proizvodnje u Kanfanaru, ali hvaliti se nečime što nije u mojoj ingerenciji, to neću raditi. BAT je vrlo bitan, ali poreznu politiku i trošarine na duhanske proizvode koje su sve veće i veće kreira Vlada. Trenutno postoji problem nesrazmjera trošarina na cigarete i trošarina na elektroničke i grijane cigarete koje su daleko manje i zato dolazi do sukoba na tržištu između BAT-a i Phillip Morrisa koji se prelama na tvornici u Kanfanaru. Nadam se da će na kraju tvornica ipak ostati otvorena i zbog radnika i zbog proizvođača duhana koji dobavljaju duhan toj tvornici.

NACIONAL: Prošloga tjedna Vlada je u Saboru predstavila izmjene i dopune Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Kako ocjenjujete taj prijedlog?

Promjene Zakona su samo kozmetičke. Vlada je od svog prvog prijedloga koji je poslala na javnu raspravu napravila puno izmjena koje su potpuno promijenile bit Zakona. Prvo su predlagali smanjenje broja izabranih dužnosnika za 25 posto, ali očito su pod pritiskom HDZ-ovih gradonačelnika i načelnika od toga odustali i ta je brojka sada samo simbolična, a u velikoj većini općina i gradova nema nikakvih promjena. Radi se isključivo o mazanju očiju javnosti, a suština ovih izmjena bi trebala biti da zaista jedinice lokalne samouprave, kojih je u Hrvatskoj više od 550, mogu samostalno funkcionirati. Pritom mislim da bi trebale opstati općine i gradovi koji su u fiskalno samoodrživi, a ne preživljavaju zbog pomoći gradova i države. Zanimljivo je da je još SDP-ova vlada dok je na čelu Ministarstva regionalnog razvoja bio Branko Grčić napravila preduvjete da one općine koje nemaju uvjete da budu samoodržive zatraže pripajanje većim i financijski stabilnijim jedinicama. Tako da smatram da su ove promjene doista samo kozmetičke i da zato neće donijeti nikakve značajnije uštede.

NACIONAL: Znači li to da te promjene neće imati nikakve utjecaje na lokalne izbore u svibnju iduće godine?

Neće imati apsolutno nikakvog utjecaja. U Istri smo napravili analizu koja je pokazala da u gradovima i općinama u našoj županiji gotovo pa i neće biti promjena. Primjer Pule u kojoj će po ovim promjenama biti četiri vijećnika u gradskom vijeću manje nego što ih je bilo do sada najbolji je pokazatelj koliko su te promjene doista kozmetičke.

NACIONAL: Kakvu Istru vidite u nekoliko idućih godina, u kojem bi se to smjeru trebala razvijati?

Vidim je doista kao regiju jednakih šansi za sve. U našem razgovoru niti jednom nisam istaknuo multikulturalnost kao posebnu vrlinu jer je to nešto što stanovnici Istre imaju i nose u sebi. Istra je kroz povijest bila najviše tuđa, a rekao bih da je bila najmanje svoja, ali ta multikulturalnost je oduvijek bila dio stanovnika Istre. Istra se razvija prije svega zbog radišnosti svojih ljudi dok je politika ta koja diktira procese, a aktualna politika nije dobra i kao župan ću tu politiku promijeniti.

Komentiraj