Dani talijanske kulture u Rijeci, Puli i Novigradu

hina

Dani talijanske kulture Generalnog konzulata Italije u Rijeci održat će se u Rijeci, Puli i Novigradu od 13. do 28. listopada, a na programu su kazališna predstava, izložbe, predavanja i druga događanja, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u petak u Rijeci.

Program Dana talijanske kulture, koji se odvija u okviru Tjedna talijanskog jezika u svijetu, počinje u subotu, 13. listopada predstavom “Romeo e Giulietta (Romeo i Julija)” Teatra stabile di Verona u prilagodbi i režiji Paola Valerija. Predstava će se odigrati u Srednjoj talijanskoj školi u Rijeci.

U riječkoj galeriji Kortil 16. listopada se otvara izložba fotografija “Bramante e un archistar!” autora fotografija Gianluce Fiorea i autorice postava Laure Calderoni. To je fotografski prikaz šest suvremenih talijanskih arhitektonskih djela i njihova suodnosa s povijesnim arhitektonskim spomenicima. Naziv izložbe se oslanja na velikog renesansnog arhitekta Donatea Bramantea. Istovjetna izložba će se otvoriti u prostorijama Zajednice Talijana u Novigradu 17. listopada.

Izložba starih riječkih razglednica “Un saluto da Fiume (Pozdrav iz Rieke)” autorice više kustosice Muzeja grada Rijeke Marije Lazanja Dušević otvorit će se u ovom muzeju 18. listopada. U sklopu dana talijanske kulture predstavit će se i tiskani katalog ove izložbe.

U Puli će 17. listopada u Sveučilištu Juraja Dobrile Giuseppe O. Longo održati predavanje “Technologia e narrazione (Tehnologija i naracija)”.

Na konferenciji za novinstvo bili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, talijanski konzul u Rijeci Paolo Palminteri i predsjednica Zajednice Talijana u Rijeci Melit Sciucca koji su izrazili zadovoljstvo održavanjem ove manifestacije kao odrazom dobrih odnosa među nacionalnim zajednicama u Rijeci i uvažavanjem doprinosa talijanske zajednice gradu.

Komentiraj