Dani otvrenih vrata u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi, otvoren novouređeni ‘Interpretacijski centar Putovima Frankopana’

U petak u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi počinju Dani otvorenih vrata. Posjetitelji će besplatno moći razgledati novi stalni postav Prirodoslovnog muzeja Rijeka ‘Divljina s pogledom na more’ i ‘Interpretacijski centar Putovima Frankopana, Brod na Kupi’.

U stalnom postavu ‘Divljina s pogledom na more’ Primorsko-goranska županija i Prirodoslovni muzej Rijeka posjetiteljima predstavljaju prirodnu baštinu Gorskog kotara – od Kupske doline i krškog podzemlja, preko najznačajniji šumskih zajednica, planine iznad šumske granice, pa sve do neba i oblaka. Postav prikazuje značajke, zanimljivosti i posebnosti prirode goranskog područja, ali i elemente tradicionalnog suživota čovjeka i prirode na ovom području. Izuzetno atmosferičan postav omogućava posjetiteljima da zavire u sićušan svijet mahovina i lišajeva, posjete hladnu i mračnu ponikvu, istraže rudnik, osjete ekstremne vremenske uvjete na planini, iskušaju penjanje na umjetnu stijenu i pri tome otkriju skrivene eksponate ili da čak upoznaju ptice uživo.

PHOTO: Iz arhive Muzeja

U prizemnom dijelu Kaštela Zrinskih uređen je ‘Interpretacijski centar Putovima Frankopana, Brod na Kupi’, jedan od osam suvremenih multimedijalnih interpretacijskih centara na ‘Kulturno-turističkoj ruti Putovima Frankopana’. Svaki Interpretacijski centar ima svoju temu, a tema ovog centra je odnos obitelji Frankopana i Zrinskih prema prirodi.

Ova oba sadržaja čine iznimnu turističku atrakciju u dvorcu koji datira iz 17. stoljeća, a nalazi se u pograničnom području, na samom ulazu u Hrvatsku iz smjera Slovenije.

Ukupno je u uređenje i opremanje u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi uloženo oko 5,2 milijuna kuna, od čega je kroz EU projekte KRASn’KRŠ i Kulturno-turistička ruta ‘Putovima Frankopana’ osigurano gotovo 4,6 milijuna kuna.

Kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi otvoren je od utorka do nedjelje, u radnom vremenu od 10 do 16 sati. Dani otvorenih vrata traju cijeli kolovoz.

 

Komentiraj