Dani otvorenih vrata: Ministar Varga u KB Merkur

Zarko Basic/PIXSELL

Klinička bolnica Merkur jedna je od sedam velikih zdravstvenih ustanova koja ovog tjedna organizira Dane otvorenih vrata, u sklopu kojih će pacijenti moći obaviti dodatne prve dijagnostičke preglede u područjima neurologije, kardiologije, gastroenterologije i ginekologije, pa je tu bolnicu u utorak obišao ministar zdravlja Siniša Varga.

Ministar je prilikom obilaska dijagnostičkih ambulanti, pred kojima prvoga dana programa nije bilo puno pacijenata, izjavio kako se na taj način željelo provjeriti je li moguće organizirati obavljanje prvog pregleda u te četiri djelatnosti bez ikakva čekanja za pacijente.

“Radi se ograničenom broju pacijenata koji su u redovnom programu liječenja, upućeni od njihovih liječnika obiteljske medicine. Na ovaj način testiramo da li se taj pregled može obaviti odmah, bez da se pacijentima daje određeni termin”, kazao je Varga .

To je, pojasnio je, test za zdravstveni sustav, odnosno uprave bolnica, voditelje klinike i odsjeka jesu li spremni organizirati rad na takav način da se za prvi pregled ne daje termin već da pacijenti potrebnu uslugu dobiju odmah.

Dani otvorenih vrata u prvom tjednu rujna, koji su novi dio Programa plus, organizirani su u sedam kliničkih bolničkih centara i kliničkih bolnica u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu, te kliničkim bolnicama Merkur i Dubrava.

Pacijenti će tako od 1. do 8. rujna moći obaviti dodatne prve i dijagnostičke preglede uz uputnicu u područjima neurologije, kardiologije, gastroenterologije i ginekologije, za koje nije potrebna prethodna priprema pacijenata.

Ministar ističe kako će bolnice takav dodatni rad moći ranije fakturirati prema HZZO-u i tako smanjivati dospjela dugovanja odnosno osigurati svoj redoviti prihod.

 

  • Varga je komentirao i priopćenje Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) koja je u utorak ustvrdila da će Dani otvorenih vrata uzrokovati potpuni kaos u bolnicama zbog velikog priljeva pacijenata te s obzirom da kronični manjak specijalista.

 

Kazao je kako je riječ o redovnoj aktivnosti Ministarstva zdravlja i poticanju uprava bolnica da organiziraju rad kako bi pacijenti što prije dobili svoju uslugu.

“Ima kritičara. I ranije se kritiziralo i ubuduće će se kritizirati a naš posao je ostvariti našu viziju – sustav zdravstva bez liste čekanja i na tome ćemo ustrajati”, uzvratio je ministar zdravlja.

Upitan o situaciji s listama čekanja odgovorio je da postoje uska grla tamo gdje nedostaje opreme ili ljudstva, što će se rješavati kupnjom nove opreme i kroz novo zapošljavanja.

Bolnice su, kazao je, puno učinile u smanjenju listi čekanja na magnetsku rezonancu (MR), ali je za njihovo daljnje smanjenje nužna nova oprema pa je u tijeku nabava novih magneta.

Ono što je problem, a što se pokušava rješavati i kroz Dane otvorenih vrata, su prvi pregledi koji ne iziskuju ni opremu ni posebno visoko educirane kadrove nego utvrđivanje zdravstvenog stanja pacijenta, rekao je Varga.

Inače, iz Ministarstva zdravlja poručuju kako su od početka provedbe Programa plus u veljači ove godine klinički bolnički centri, kliničke i opće bolnice obradili su više od 107.000 dodatnih pacijenata, čime su osjetno smanjene liste čekanja za niz dijagnostičkih i terapijskih postupaka.

Komentiraj