Zarko Basic/PIXSELL

DANI HRVATSKOG FILMA Grand prix pripao producentima Juri Pavloviću i Luki Venturinu za film “Piknik”

[quote_box_center]

  • Grand prix 24. Dana hrvatskog filma pripao je producentima Juri Pavloviću i Luki Venturinu za film “Piknik”
  • Nagradu za režiju dobila je Hana Jušić za film “Da je kuća dobra i vuk bi je imao”

[/quote_box_center]

Grand prix 24. Dana hrvatskog filma pripao je producentima Juri Pavloviću i Luki Venturinu za film “Piknik”, dok je nagradu za režiju dobila Hana Jušić za film “Da je kuća dobra i vuk bi je imao”.

Svečana dodjela nagrada Dana hrvatskog filma (DHF) održala se u nedjelju navečer u zagrebačkom Kinu Europa, gdje su prikazani svi nagrađeni filmovi.

Osim spomenutih nagrada, veliki žiri (producentica Vanja Jambrović, redatelj Mladen Đorđević te filmski kritičar Dragan Jurak) je Dalibora Barića i Tomislava Babića nagrađio za najbolji scenarij za film “Nepoznate energije, neidentiicirani osjećaji”, a Tomislava Babića i za najbolje oblikovanje zvuka.

Za najbolje uloge nagrađeni su Emir Mušić i Aleksandar Seksan iz filma “Piknik”. U kategoriji kamere nagrađen je Boris Poljak za “Rakijaški dnevnik”, a za najbolje montaže Marko Ferković za film “Spomenik”.

Najboljom manjinskom koprodukcijom proglašena je “Kokoška” redateljice Une Gunjak i producenta Siniše Juričića (Nukleus film). Posebno priznanje za režiju pripalo je Igoru Bezinoviću za dokumentarac “Veruda – Film o Bojanu”.

Nagrada žirija za etiku i ljudska prava pripala je je filmu “Razred” redateljice Vesne Ćudić (Nukleus film), kojeg je nagradila i publika Dana hrvatskog filma.

Nagrade Hrvatskog društva filmskih kritičara

Odlučeno je i o dobitnicima nagrada koje dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara. Nagradu Oktavijan za najbolji igrani film HDFK je dodijelilo filmu “Kokoška” Une Gunjak, Oktavijan za najbolji dokumentarni film ide filmu “Veruda – Film o Bojanu” Igora Bezinovića, Oktavijan za najbolji animirani film dodijeljen je “Životu s Hermanom H Rottom” estonske eutorice Chintis Lundgren.

Oktavijan u kategoriji eksperimentalnog filma ide filmu “A.D.A.M” Vladislava Kneževića, a Oktavijana za najbolji namjenski film dobila su dva filma – “Lokalni razvoj vođen zajednicom” Natka Stipaničeva i “Uspavanka” Zdenka Bašića.

Žiri sastavljen od članova Društva hrvatskih filmskih redatelja dodijelilo je nagradu “Jelena Rajković” (za najboljeg redatelja/icu do 30 godina) Tinu Žaniću za film “Manjača”.

Nagrada za najbolju prezentaciju na pitching forumu pripala je Lidiji Špegar za projekt “Strgano”.

Komentiraj

Source:V.T./HINA