Udruga hrvatskih tržnica već šestu godinu zaredom organizira manifestaciju Dani hrvatskih tržnica koja se održava u Gradu Zagrebu, na Trgu bana Josipa Jelačića.

Ove godine će se u subotu (30.09.) građanima i posjetiocima predstaviti tržnice iz cijele zemlje kroz sajam sa širokom paletom domaćih tradicijskih proizvoda od oko 70-tak poljoprivrednih proizvođača, uglavnom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji prodaju vlastite proizvode.

Ove godine sajam će doživjeti retro izdanje pa će izlagači nuditi robu na drvenim klupama odjeveni u narodne nošnje, kako bi se što bolje dočarala atmosfera tržnice s početka 20. stoljeća.

Značaj vrijednosti ove manifestacije dali su Predsjednica Republike Hrvatske, gospođa Kolinda Grabar-Kitarović, kao visoka pokroviteljica te Gradonačelnik Zagreba, gospodin Milan Bandić, koji je po šesti puta pokrovitelj manifestacije.

Svatko tko će se ove subote zateći na ‘Jelačić placu’ moći će uživati u izboru izvornih domaćih proizvoda koji predstavljaju hrvatsku tradiciju u pravom smislu te riječi. Naći će se ovdje i soparnika iz poljičkog kraja, varaždinskog zelja, šarolikog slavonskog povrća i voća, domaćih medova da nas zdravlje ne izda, sireva koji nam prenose ukuse zelenih pašnjaka te dalmatinskog i istarskog krša, neodoljivih suhomesnatih delicija od pršuta do slavonskih i podravskih kobasica, nezaobilaznih domaćih ulja i još puno tog što dočarava sve regionalne posebnosti Hrvatske.

Za one koji se žele podsjetit kako izgledaju pravi licitari ili stari zanatski proizvodi od drva ili pak žele probati stare tradicionalne ljekovite ili kozmetičke pripravke, sajam je također pravo mjesto za njih.

Program:

09.00 – 17.00 sati: Retro tržnica – sajam proizvoda s hrvatskih tržnica
10.00 sati: Svečano otvaranje
Miljenko Ernoić – moderator

Predviđeni govornici:

1. govornik: Niko Pervan – predsjednik Udruge hrvatskih tržnica
2. govornik: Marija Vučković – državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede i izaslanica ministra poljoprivrede
3. govornik: Milan Bandić – gradonačelnik Grada Zagreba, pokrovitelj manifestacije
4. govornik: izaslanik iz Ureda predsjednice RH (još čekamo potvrdu i ime)

10.15 sati: kratka press-konferencija (ispred pozornice)
10.30 sati: zakuska za goste, u pagodi uz pozornicu: kušanje proizvoda iz asortimana
izlagača

10.45 sati: Kulturno-umjetnički program (Kraljevi ulice, Vladimir Kočiš Zec, KUD
Kotoriba iz Međimurja i međimurski kantautor Martin Srpak).

Komentiraj