HINA/ Daniel KASAP

Dani fotografije Arhiva Toše Dabca počeli izložbom u MSU

Izložbom “Tekst i grad”, na kojoj su fotografije Toše Dabca na naslovnu temu sučeljene s radovima tridesetak hrvatskih fotografa, u srijedu navečer u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) počeli su sedmi Dani fotografije Arhiva Toše Dabca.

Dvadeset izloženih fotografija Toše Dabca sagledava se u kontekstu istovrsnih radova drugih urbanih fotografa, njih 35, od njegovih suvremenika, Đure Janekovića, Ivane Tomljenović Meller preko pomoćnika i učenika, Petra Dabca i Marije Braut do nasljednika, predstavnika mlađih naraštaja, Luke Kedže i Ane Mihalić.

Opus legendarnog zagrebačkog fotografa ove je godine obrađen kroz odabir izraelske kustosice Ofre Amihay, koja je u fokus izložbe stavila na tekst u urbanim prostorima, obzirom da smatra kako mu se najčešće ne pridaje dovoljno pozornosti i najčešće je slučajni dodatak pojedinom prizoru.

  • “Izložba pokazuje dijalog, ne samo između slike i teksta nego i između različitih fotografa i kao takva bi se trebala promatrati”, rekla je kustosica Ofra Amihay, koja je za potrebe svog stručnog rada “Tekst i grad” u Zagrebu istraživala opus Toše Dabca i drugih fotografa, s naglaskom na ispreplitanje tekstualne i vizualnih umjetnosti.

Po njezinim riječima, u MSU je pronašla idealan dom za svoj projekt, s obzirom da se, ustvrdila je, ovdje odnosu slike i teksta na fotografijama pridaje puno više pozornosti nego u drugim muzejima s kojima je surađivala.

Amihay smatra kako su Dabčeve urbane tekstualne fotografije “pjesma o bezuvjetnoj ljubavi prema voljenom Zagrebu”, a iako su neki od fotografa zastupljenih na izložbi zabilježili ulice Milana, Pariza, New Yorka, taj pregled baca jedinstveno svjetlo na promjene koje su Zagreb i njegovi natpisi doživjeli otkako je Dabac počeo bilježiti zagrebačke ulice i riječi.

Uz nju kustosica izložbe je voditeljica Arhiva Tošo Dabac, Marina Benažić, koja je najavila da će u ovogodišnjem programu Dana fotografije svatko moći pronaći nešto za sebe, počevši od izložbe koja “na zanimljiv način iščitava različite načine na koje umjetnici vide stvarnost oko sebe”.

Ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić ocijenila je da je ovogodišnja izložba “dobrodošli konceptualni iskorak u dosadašnjoj praksi, u kojoj je Tošo Dabac inspiracija i autor kojemu se stalno vraćamo”.

  • Na temu “Tekst i grad”, Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac će u narednih mjesec dana podsjetiti na bogati opus našeg slavnog fotografa, ali i promicati umjetnost fotografije općenito, ukazati na važnost proučavanja medija fotografije, standardne muzejske prakse čuvanja te zaštite i vrednovanja fotograđe.

Putem predavanja, studijskih izložbi, a u suradnji domaćih i stranih umjetnika i teoretičara, na Danima bi se trebala stvoriti svojevrsna platforma za razmjenu iskustava o tom umjetničkom mediju. Svi programi su besplatni, a održavat će se u Muzeju suvremene umjetnosti i Arhivu Tošo Dabac.

Priređeno je devet predavanja i tri fotografske radionice na kojima će sudjelovati fotografi srednje i mlađe generacije, Petar Dabac, Boris Cvjetanović, Luka Kedžo, Borko Vukosav, te povjesničari umjetnosti Monika Faber, Sandra Križić Roban, Dubravka Osrečki Jakelić, Janka Vukmir, Irena Šimić, Darko Šimičić i Zora Cazi Gotovac.

Na fotografskim radionicama učit će se o različitim fotografskim modusima i izričajima, a najbolji radovi nastali u sklopu njih izložit će se u Arhivu Tošo Dabac.

Izložba u NO galeriji MSU-a može se razgledati do 30. listopada.

Komentiraj