Grad Beč

DANI BEČA Dvodnevna stručna konferencija obuhvaća više aktualnih urbanih tema

Glavni austrijski grad kao i većina drugih europskih metropola bilježi sve veći broj smještajnih jedinica koje se iznajmljuju putem online platformi poput Airbnb-a.

Naplata boravišnih pristojbi koje čine bitnu proračunsku stavku i Beču međutim još uvijek predstavlja veliki problem. Dana 18. kolovoza 2017. na snagu je stoga stupilo zakonsko pooštrenje, sukladno kojem online platforme za iznajmljivanje u Beču moraju prijaviti sve privatne smještaje koji su kod njih registrirani.

I prije stupanja na snagu novih zakonskih mjera u Beču je zabilježen porast broja plaćenih boravišnih pristojbi. Tako je već početkom kolovoza uplaćeno 1 446 boravišnih pristojbi, što je za 57.3 posto više nego godinu dana ranije.

Boravišne pristojbe od iznajmljivanja putem platformi Gradu Beču u proteklih su šest mjeseci donijele prihod od 846 190 eura. U istom razdoblju prošle godine tim je putem uplaćeno svega 618 186 eura.

Najveći dio boravišnih pristojbi u glavnom gradu Austrije ipak dolazi iz hotela i hostela, a ukupni iznos koji je grad Beč ovim putem zaradio u prvih šest mjeseci 2017. godine iznosio je 13.1 milijuna eura.

U Beču je trenutno 8 650 stanova koji se iznajmljuju putem platformi kao što je Airbnb, a u prošlosti je samo mali dio vlasnika stanova plaćao pristojbe, iako od 100 eura zarađenih od iznajmljivanja stana boravišna pristojba iznosi samo oko 2.50 eura.

Pored obveze dijeljenja podataka o iznajmljivačima novi zakon donosi i povećanje kazni za one koji se odluče ne platiti pristojbu i to s 420 na čak 2 100 eura.

Ono što je još otvoreno, pitanje je hoće li platforme za iznajmljivanje u budućnosti same zaračunavati boravišnu pristojbu i plaćati je gradu ili će to morati sami iznajmljivači.

Budući da je porast turizma u doba ekonomija dijeljenja tema koja sve više zaokuplja i Zagreb, bečki i zagrebački stručnjaci posvetiti će joj posebnu pažnju u okviru izlaganja i radionica tijekom konferencije u sklopu Dana Beča u Zagrebu od 28. do 30. studenog 2017. godine.

Ostale teme dvodnevne stručne konferencije su planiranje grada iz smart city aspekta, energetska sanacija zgrada pod spomeničkom zaštitom, start-upovi, urban mobility, PR-mjere u području gospodarenja otpadom i integracija izbjeglica.

Na sudjelovanje su pozvani svi zainteresirani uz prethodnu prijavu putem sljedećeg linka: https://danibeca.paideia-events.com/

Komentiraj