‘Danci su uvijek među trima najsretnijim nacijama na svijetu, a riječ korupcija ne postoji u našem jeziku’

Novi veleposlanik Kraljevine Danske u Hrvatskoj govori kako je njegova država postigla visoku procijepljenost protiv covida-19 te zašto se Danci, usprkos strogim epidemiološkim mjerama, ne odlučuju na masovne prosvjede

Kraljevina Danska jedna je od europskih zemalja s visokom procijepljenošću protiv covida-19 i zato je u četvrtom valu pandemije prošla puno bolje od Hrvatske. Prošloga tjedna otkriveni su prvi slučajevi zaraze sojem omikronom, zbog čega se uvode i nove mjere kojih se Danci disciplinirano pridržavaju. O tim i ostalim aktualnim temama tjednik Nacional razgovarao je s novim veleposlanikom Kraljevine Danske u Hrvatskoj Oleom Frijsom-Madsenom, koji je dužnost preuzeo početkom rujna.

U Hrvatsku je stigao nakon mandata u Pragu, u Češkoj Republici, a prije toga bio je veleposlanik u Saudijskoj Arabiji, zadužen za Bahrain, Oman, Kuvajt i Jemen te u Argentini, zadužen za Urugvaj i Paragvaj. Ministarstvu vanjskih poslova Kraljevine Danske pridružio se 1987. i otada obnašao različite diplomatske dužnosti u Kopenhagenu, Ženevi i Londonu. Dobar je poznavatelj baltičkih zemalja jer je 2001. do 2007. bio direktor Baltičkog razvojnog foruma.

Nastavite čitati na linku:

OLE FRIJS MADSEN: ‘Danci su uvijek među najsretnijim nacijama na svijetu, a riječ korupcija ne postoji u našem jeziku’

Komentiraj