Danas štrajkaju škole u tri županije, priključuju se i fakulteti

Osnovnim i srednjim školama, koje su u štrajku jedanaesti dan, danas se priključuju i fakulteti. Danas će štrajkati škole u Osječko-baranjskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Ličko-senjskoj županiji, najavili su sindikati na jučerašnjem prosvjedu na Markovom trgu.

Sindikati zaposlenih u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju u srijedu su prosvjedom, pjevanjem bećaraca na Markovu trgu poručili kako im je dosta ispraznih riječi i obećanja iz Vlade te da će nastaviti štrajk dok se ne riješi problem zaostajanja koeficijentata složenosti poslova prosvjetnih radnika.

Jučer je u Vladi održan sastanak premijera, ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, ministara rada Josipa Aladrovića i financija Zdravka Marića te predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka.

“Mislim da je uvijek dobro razgovarati, tad se nađe i put do nekog rješenja. Ono što smo danas usuglasili je da će ministrica obrazovanja, ministar financija i ministar rada u sljedećih nekoliko dana pozvati sindikate na razgovor i tražiti zajedničko rješenje za ovu situaciju. Ne možemo dozvoliti da štrajk dezavuira sve dobro napravljeno u reformi. To treba što prije zaustaviti, treba obnoviti dijalog. Naravno, pored osnovice koja ide gore, sigurno su na stolu i koeficijenti”, rekao je nakon sastanka Ivan Vrdoljak.

Danas se štrajku priključuju i fakultet. Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić najavio je da se dana održava jednodnevni štrajk u sustavu znanosti i visokog obrazovanja sa zahtjevom za povećanjem plaća nenastavnom osoblju, predavačima i umjetničkim suradnicima.

“U četvrtak je štrajk na Sveučilištu, veleučilištima, fakultetima, visokim školama, institutima i infrastrukturnim ustanovama, uključujući Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu”, rekao je Ribić.

Ribić ističe da štrajkaju isključivo zbog tri kategorije zaposlenika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja – nenastavnog osoblja, kojeg je oko 40 posto na Sveučilištu, predavača, kojih ima oko 700 do 800, te umjetničkih suradnika, kojih je 20-tak na Sveučilištu. Ribić je pozvao i znanstveno-nastavno osoblje, asistente i suradničko osoblje na Sveučilištu na štrajk solidarnosti s kolegama i prosvjetarima.

Najavio je da bi idući štrajk, ovisno o razvoju događanja, trebao biti održan iduće srijede, a plan im je štrajkati jednom tjedno.

“Sindikat traži povećanje koeficijenata za nenastavno soblje za 6,11 posto te izravnanje koeficijenata predavača s koeficijentima asistenta. Za to je potrebno 40 milijuna kuna godišnje”, kazao je Ribić.

Komentiraj