Danas štrajkaju škole u cijeloj Hrvatskoj

Danas štrajkaju osnovne i srednje škole u svim hrvatskim županijama, uključujući Grad Zagreb.

Čelnici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikata hrvatskih učitelja u četvrtak su na konferenciji za novinare kazali kako su napravili plan štrajka do blagdana Svih svetih, a onda će i do kraja polugodišta.

Dodali su kako je socijalni dijalog prekinut, ali da se ipak nadaju da će biti nastavljen. Ističu da ponuda premijera Plenkovića o povećanju osnovica nije isto što i povećanje koeficijenta složenosti posla.

“Poruka vladi je da čekamo poziv za socijalni dijalog i da nećemo biti eksponat Muzeja prekinutih veza”, izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec, koji je dodao da premijer Andrej Plenković ne razumije uašto su u štrajku. “Dekretom koji je poslao sa saborske govornice nije ispunio naše zahtjeve”, poručio je.

“Naši zahtjevi nisu usvojeni i to sustavno govorim svaki dan. Vlada nije usvojila zahtjeve dva najveća obrazovna sindikata u Hrvatskoj i jedini logični slijed je nastavak štrajka”, rekla je u četvrtak predsjednica Sindikata učitelja Sanja Šprem. “Pritisak će sigurno svakodnevno jačati jer je želja za borbom za dostojanstvo svaki dan sve veća i veća. Naši zahtjevi su sasvim jasni, s koeficijentima složenosti posla zaostajemo za drugim javnim službama”, dodala je.

Prema najavama Sindikata znanosti i visokog obrazovanja, ovog tjedna štrajku bi se trebali priključiti i fakulteti.

Štrajk će se održati u četvrtak, 24. listopada, a sindikat zahtjeva povećanje plaća dijelu članova s najnižim plaćama, radi otklanjanja razlika između radnih mjesta u sustavu znanosti i obrazovanja te istovrsnih radnih mjesta u sustavima javnih službi.

Štrajkat će nenastavno osoblje i predavači, njih oko 700, najavio je na konferenciji za novinare glavni tajnik Sindikata znanosti Vilim Ribić, pozvavši sve znanstveno i nastavno osoblje da budu kolegijalni i pridruže se štrajku.

Traže i povratak koeficijenata koji su, istaknuo je Vilim Ribić, za vrijeme SDP-a smanjeni za tri posto, te vraćanje dodatka za vjernost službi od 4,8 i 10 posto. “S obzirom da je tih šest posto početna pozicija i da su ih izborili prosvjetari, apeliram na sve sindikate u zemlji u javnim i državnim službama da održe štrajk solidarnosti idući tjedan s onima tko im je ovo izborio”, kazao je Ribić.

Komentiraj