Danas štrajk nastavnika iz sindikata Preporod

Luka Stanzl/PIXSELL

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod danas će održati jednosatni štrajk, koji će trajati od 11:55 do 12:55 sati. Štrajk će se održati u 367 osnovnih i srednjih škola u kojima djeluju njegove podružnice, sa zahtjevom za povećanjem osnovice plaća za 18,9 posto.

Predsjednik Preporoda Željko Stipić kazao je kako upravo za taj postotak zaostaju plaće u javnim službama za onima u gospodarstvu. Iako se većina sindikata javnih službi jučer ‘pomirila’ s Vladom, među njima nije bio Preporod, čiji će članovi danas jedini štrajkati u školama.

Stipić je najavio da će učitelji prekinuti nastavu u 11:55 sati i u zbornici održati skupove na kojima će biti pročitana Deklaracija o materijalnom položaju zaposlenih u školama, a nakon toga će se vratiti u razrede na nastavu. Pridružit će se i nastavnici iz popodnevne i ranojutarnje smjene i tako pokazati svoje nezadovoljstvo, kaže Stipić.

Na društvenoj mreži Facebook reagirala je i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. “Zadovoljna sam što je proces mirenja između Vlade RH i većinskih sindikata javnih službi uspješno okončan. Unatoč tome, prema dostupnim javnim informacijama, jedan manjinski sindikat u školstvu ipak sutra planira održati štrajk u nekim školama, u trajanju od sat vremena.

Pozivam ravnatelje da surađuju i komuniciraju s roditeljima i učenicima o načinu i detaljima održavanja najavljenoga štrajka. Zaposlenicima koji nisu u štrajku treba osigurati uvjete za nesmetan rad, a posebno za brigu o učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole i onima koji su uključeni u produženi boravak ili cjelodnevnu nastavu. BD”, napisala je.

Komentiraj