Aktualnim prijepodnevom Hrvatski će sabor danas u 9:30 sati početi novu sjednicu, nakon više od mjesec dana stanke. Premijer Andrej Plenković danas bi tebao predstaviti četvero novih ministara – unutarnjih poslova, zaštite okoliša, pravosuđa i uprave, zatražiti od Sabora da im iskaže povjerenje i time potvrditi da ima većinu u parlamentu.

Nakon jučerašnje turbulentne sjednice Predsjedništva HNS-a, na kojoj je odlučeno da HNS neće koalirati s HDZ-om te je predsjednik te stranke Ivan Vrdoljak podnio ostavku, pitanje je hoće li Plenković skupiti većinu. Ne uspije li u tome, pred Hrvatskom su najvjerojatnije novi parlamentarni izbori.

PRATITE UŽIVO:

15:53 Sabor je završio s radom. Sjednica se nastavlja sutra u 9.30 sati.

15:27 “Nemamo ministra 41 dan. Plenković se obraća s visoka i govori kako će tko proći na izborima. Mi smo birali Vladu i Plenković je trebao ponovno skupljati potpise iz početka. On ne da samo to ne radi, već ignorira zdravu pamet. On se smije hrvatskim građanima u lice. Neka vrati mandat Saboru koji će odlučiti kada će biti izbori. Hrvatska stoji, mi tapkamo u mjestu. Ništa se ne rješava jer se premijer grčevito drži svoje funkcije. Plenković i Šeks nemaju se pravo izrugivati s građanima, znam da Šeks u ovome uživa”, komentirao je SDP-ovac Gordan Maras.

15:26 Nakon stanke nastavljena je sjednica. “Pozivam Plenkovića da podnese ostavku, napravio je od Hrvatske banana državu”, rekao je Bulj nakon stanke.

14:00 Završeno je Aktualno prijepodne. Predsjednik Sabora Gordan jandroković odredio je stanku do 15 sati, kada će se nastaviti s dnevnim redom. Raspravljat će se o emisijama ugljikovodika i autorskim pravima.

13:50 SDP-ov Peđa Grbin kritizirao je premijera Plenkovića zbog postupka arbitraže sa Slovenijom. “Cijelo jutro prčkate po telefonu, nazovite predstavništvo Hrvatske pri UN-u i zatražite postupak mirenja sa Slovenijom”, rekao je Grbin.

12:25 SDP-ov Domagoj Hajduković rekao je da ima osjećaj kao da živimo u paralelnom svijetu. “Kao da smo u balonu od sapunice. Ovo nije farsa ovo je važno pitanje”, rekao je Hajduković pitajući Plenkovića što je s najavom, koju je dao prije više od šest mjeseci, da će se INA vratiti u hrvatske ruke.

12:15 “Nastojite okupiti većinu, to je legalno i legitimno, za sada vam ne ide, vjerojatno zato jer nitko neće s vama, nudite ministarske fotelje, to se uklapa u koncept trgovačke demokracije. Nudite novac svih nas za jedno mjesto u Saboru – želite isplatiti mirovine pripadnicima HVO-a. Njihov broj mogao bi narasti do neslućenih razmjera. A hrvatski penzioneri i dalje će kopati po kontejnerima”, rekao je SDP-ov Nenad Stazić.

Plenković mu je odgovorio da nije dobro stavljati ragovor sa strankama u kontekst trgocine. “Kad je riječ o mirovinama HVO-a, mi ispunjavamo našu obvezu”, rekao je Plenković dodajući da je HVO sudjelovao u obrambenom ratu i da bismo im trebali biti zahvalni.

“Oni koji su ubijali djecu u Ahmićima imat će nešto veće mirovine. Možda je red da ubojice djece adekvatno platite tom mirovinom. Takva je Vaša praksa”, odgovorio mu je Stazić.

11:10 SDP-ov Gordan Maras rekao je da se premijer ponaša kao da sve funkcionira normalno, a u političkom životu ništa nije normalno. “41 dan nemate većinu ni vladu. Hoćete sve ministre posmjenjivati. Hrvatska ne ide u dobrom smjeru. Što vi radite? Srušili ste Vladu i izazvali političku nestabilnost zbog jednog čovjeka, ministra Marića. Političkom trgovinom želite osigurati svoju stolicu. To nisu radili ni Sanader ni Karamarko”, rekao je Maras pitajući Plenkovića je li mu zbog toga negodno.

Plenković mu je odgovorio da mu je najdraži zastupnik u Saboru. “Maras. Pitate li me ovo kao pobornik HGS-a u Splitu ili kao SDP-ovac? Nisam siguran koga vi zastupate. Ljudi u Splitu bi to voljeli znati”, rekao je Pleković, na što je počeo ‘dijalog’ između Marasa i Plenkvovića, zbog čega je intervenirao Jandroković.

Plenković je nakon toga Marasu rekao da će, u slučaju novih izbora, SDP nakon njih biti najslabija stranka u ovom tisućljeću.

“Mi se ne bojimo izbora, vi ćete dobiti manji broj glasova, a ne mi. Zašto bi građani treći put dali povjerenje HDZ-u kad ste već dva puta srušili Vladu”, rekao je Maras poručujući PLenkoviću da se ne brine oko SDP-a, već oko HDZ-a.

10:50 Premijeru Plenkoviću pitanje je postavio bivši ministar untarnjih poslova Vlaho Orepić. “U ovom trenutku političke nestabilnosti, kad nemate većinu, želim vas pitati sljedeće. Mi smo dugo bez ministra unutarnjih poslova, državnom tajniku je sigurno teško raditi podsao, znam to jer znam obim posla. Da li je gosp Plenkoviću neodgovorno s vaše strane da jedan tako važan resor na taj način držati obezglavljeno to ministarstvo”, rekao je Orepić.

Plenković mu je uzvratio protupitanjem: “A je li neodgovorno biti protiv svog kolege ministra?”, rekao je Plenković dodajući da je to politička presuda bez saslušanja. “To se nikad nije dogodilo u hrvatskoj političkoj povijesti. To je pitanje lojalnosti. Sjedili ste pored kolege godinu i pol dana. Vi meni kažete da sam prouzročio nestabilnost?! Ministarstvo funkcionira normalno po svim pitanjima… A ako je netko stvorio stabilnost u ovoj zemlji, onda sam to ja'”, rekao je Plenković ne propustiši spomenuti i loše rezultate Mosta na održanim lokalnim izborima.

“Možemo sutra ići na izbore pa da se Bulj opet kandidira za župana”, kazao je Plenković.

Orepić mu je replicirao da je uzurpirao vlast Sabora. “Uzeli ste ulogu mandatara da odlučujete kad će biti izbori. Vaš mandat je upitan”, rekao je Orepić.

10:40 SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić upitao je premijera kako je noćas spavao, na što je Plenković odgovorio: “Dobro”. “A ništa, znate onu – ‘Tko s djecom liježe, popišan se budi'”, kazao je na to Hajdaš Dončić.

10:35 SDP-ov Marko Vešigaj Zdravka Marića pitao je zašto još uvijek nije podnijet prijedlog novog Zakona o financiranju lokalne samouprave, a Marić mu je odgovorio da se s prijedlogom kasni jer se radi o kompleksnoj materiji.

10:25 Ivan lovrinović premijera je pitao je li, zbog mogućih tužbi kreditora, spreman staviti ‘lex Agrokor’ izvan snage. “Što bi danas bila alternativa da nismo donijeli taj zakon. Kako bi izgledalo naše gospodarstvo?”, odgovorio je premijer.

10:20 Mostov zastupnik Miro Bulj od Jandrokovića je zatražio stanku zbog ‘farse’. “Postavljamo pitanja premijeru koji nema većinu ni četiri ministra”, rekao je Blj, a Jandroković mu stanku nije odobrio jer se još nije počelo s dnevnim redom. “Uvaženi predsjedniče Sabora bez većine, ja tražim stranku da prekinemo ovu farsu i da se raspusti ovaj Sabor. Vi morate čuvati dignitet ovog Sabora. Riješite ovaj problem, i ne budite poslušnik kao inače”, poručio je Bulj.

10:10 SDSS-ov Boris Milošević od ministra Zdravka Marića tražio je objašnjenje vezano uz plaćanje PDV-a na donacije. Istaknuo je kako su neke općine koje nisu spojene na vodovod dobile donacije za obnovu vodoopskrbne mreže, ali nemaju dovoljno sredstava da plate PDV .

Marić mu je odgovorio kako to nije primjer u kojem se može osloboditi plaćanja PDV-a. “Sigurno možemo omogućiti da i takve vrste donacija budu omogućene”, rekao je Marić.

10:05 HSU-ov Silvano hrelja ministru Tomsislavu Ćoriću postavio je pitanje što planra napraviti po pitanju neravnopravnosti mirovinskog sustava. Ćorić mu je odgovorio da je Ministarstvo svjesno problema dijela umirovljenika koji bi ostali bez dodatka od 27 posto na mirovinu. “To su iznimni slučajevi koji su mogli birati hoće li u mirovinu”, rekao je Ćorić.

10:00 Jovanović je replicirao i Plenkoviću rekao da nije odgovorio niti na jedno njegovo pitanje. “Pokažite nam 76 ruku ili raspišite nove izbore”, poručio je.

09:58 Planković je Jovanoviću odgvoorio da je predsjednik Sabora izabran većinom glasova. “Što se tiče reforme, u našem društvu postoje oni koji su spremni za dijalog i oni koji a priori isključuju dijalog. Vi se gospodine Jovanović ubrajate u ove druge i to je svima jasno”, kazao je.

Plenković je dodao da je njihov stav uključiv. Podsjetio je da je u Ekspertnoj skupini koju je vodio Boris Jokić, bio samo jedan kandidat za voditelja, a sada ih je bilo 11. “Tada nije bilo načela po kojima se bira, a ovaj proces bio je transparentan i uključiv”, rekao je.

Kazao je da obrazovanje mora biti takvo da ‘sva naša djeca nauče sve o našem identitetu i da steknu široku opću kulturu i da nauče kritički razmišljati i budu spremni za tržište rada’.

09:48 Željko Jovanović premijera Plenkovića upitao je da li je pratio prosvjed građana o obrazovnoj reformi, na kojem se u Zagrebu okupilo više od 20 tisuća ljudi. “Hrvatskoj je potrebna kulikularna, a ne klerikalna reforma. Hrast je u školi dobar samo za parkete”, rekao je.

Također, upitao ga je kako je birana Eskpertna skupina za kurikularnu reformu, kada će smijeniti ministra Barišića i koliko ima ruku u Saboru.

09:45 krenula su pitanjima zastupnika. Vladimir Bilek je upitao ministra Olega Butkovića o prometnoj povezanosti na dionici Grubišno Polje – Veliki Zdenci, a Žarko Tušek je ministra Damira Krstičevića pitao kako napreduje Strategija o sustavu domovinske sigurnosti.

“Izradili smo novi dokument jer  Hrvatska već 15 godina nema strategiju nacionalne sigurnosti. Dokument je spreman i sutra ide na Vladu”, rekao je Krsičeić dodajušći da se nada da će sutra biti i usvojen.

09:36 Započela je sjednica Sabora. Bivši mostovi ministri na početku su prisegnuli, nkon što im je ponovno aktiviran saborski mandat

09:33 U Saboru je premijer Andrej Plenković i Vladini ministri

09:30 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković uoči današnje sjednice Sabora izjavio je da je moguće da se danas donese i odluka o samoraspuštanju Sabora. VIŠE OVDJE

Komentiraj