PIXSELL

‘DANAS SE PYTHON MOŽE SMJESTITI U BIJELU KUĆU’

Nagrađivani britanski komičar, glumac i scenarist, najpoznatiji po ulogama u seriji „Leteći cirkus Montyja Pythona“ i „Fawlty Towers“ te filmovima „Monty Python i Sveti gral“ i „Life of Brian“, u sklopu europske turneje stiže u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog. Budući da je prvi termin 15. lipnja rasprodan, Cleese će nastupiti i drugi put 17. lipnja. U predstavi vodi publiku kroz miks svojih klasika i novijih djela, s dozom crnog humora po kojem je John Cleese poznat. Show “Last time to see me before I die” publici daje možda posljednju priliku da poznatog komičara vidi uživo.

NACIONAL: Vaš prvi nastup u Lisinskom rasprodan je u svega nekoliko tjedana pa ćete nastupiti dvaput. Kako se osjećate zbog toga, jeste li iznenađeni?

Iznimno sam zadovoljan. Uvijek se iznova iznenadim što se komedija kakvu ja radim sviđa ljudima u zemljama u kojima to ne očekujem. Uglavnom se BBC-jeve komedije dobro prodaju u zemljama sjeverne Europe, a uopće ne idu dobro u Italiji ili Španjolskoj. Ali sad se čini da se pajtonovska popularnost proširila po svijetu.

NACIONAL: Što publika može očekivati od vašeg nastupa?

Bit će tu podvodnog žongliranja, jako puno arapskog plesa, streljaštva na rolama, eksplodirajućih pingvina i čitanja ulomaka iz knjige „Moby Dick“.

NACIONAL: Kako se osjećate zbog činjenice da ste u cijelom svijetu prepoznati kao član Letećeg cirkusa Montyja Pythona?

Zapravo je prepoznavanje dosta raznoliko. U nekim zemljama uopće me ne poznaju, primjerice u Južnoafričkoj Republici, Indoneziji i na Dalekom istoku. U drugim zemljama, pak, više me prepoznaju po hotelskom sitcomu „Fawlty Towers“. To je show po kojemu me najviše prepoznaju i u Engleskoj.

NACIONAL: Što Leteći cirkus Montyja Pythona, prema vašemu mišljenju, danas znači u Ujedinjenom Kraljevstvu, Europi, svijetu?

Na samom početku prikazivanja prijatelj mi je rekao da je ono što mu se najviše sviđa kod te serije to što nakon što ju je odgledao, više nije mogao ozbiljno pratiti vijesti. Mislim da je svijet daleko bedastiji nego što mi to shvaćamo, a Python nas upravo na to podsjeća. Primjerice, pregovori Dennisa Rodmana u Sjevernoj Koreji ili rasprava Kim Kardashian West s predsjednikom Donaldom Trumpom u Bijeloj kući, o zatvorskim uvjetima u SAD-u.

NACIONAL: Što ste naučili od Montyja Pythona i imate li nekih žaljenja?

Naučio sam da nikad, ali nikad ne možete predvidjeti što će se dogoditi te da su svi naši pokušaji da to pokušamo zapravo smiješni. Ne možemo predvidjeti budućnost.

NACIONAL: Mislite li da bi Leteći cirkus Montyja Pythona i danas bio odlična forma za društveni ili politički komentar situacije u svijetu? Od čega biste, primjerice, danas napravili skeč koji bi to najbolje opisao?

Rekao bih da bi to morao biti sitcom smješten u Bijelu kuću, u kojoj je predsjednik potpuno poludio, a mnogo drugorazrednih nesposobnih ljudi oko njega pokušava sakriti neke činjenice od ostatka svijeta.

NACIONAL: Zašto su satira i humor općenito najbolji način nošenja s problemima?

Zato što humor možeš upotrijebiti da poentiraš na stvarima koje bi inače bile preosjetljive ako bi im se pristupilo „u glavu“. To je poput funkcije dvorske lude u srednjem vijeku.

Komentiraj