HINA/ Tomislav PAVLEK

Završila komemoracija na Bleiburgu, jedna osoba u zatvoru

Danas se održava središnja komemoracija u povodu 74. godišnjice bleiburške tragedije koju organizira Počasni bleiburški vod, a pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković na Bleiburgu je bio u četvrtak, dok će njagov današnji izaslanik na komemoraciji biti saborski zastupnik i predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Ante Sanader. U ime Vlade RH na središnjoj komemoraciji nazočit će ministar uprave Lovro Kušćević te ministar branitelja Tomo Medved, a izaslanica predsjednice Republike na komemoraciji bit će predstojnica njezinog ureda Anamarija Kirinić.

Ove će se godine na Bleiburškom polju održati samo sveta misa, političkih govora neće biti.

Pratite uživo:

14:20 Austrijska policija zabilježila jedan incident na komemoraciji u Bleiburgu. Jedna osoba uzdigla je ruku i pozdravila Hitlerovim pozdravom. Vode ga u zatvor u Klagenfurt

14:00 Komemoracija je gotova

13:50 Misa je gotova, okupljeni se razilaze

13:49 Krčki biskup Ivica Petanjak održao je propovijed na misi na Bleiburškom polju. “Na mjestu smo gdje je započeo križni put našeg naroda”, rekao je na početku propovijedi. “Dokad će nam drugi suditi i govoriti što je istina? Kada će čuti riječ istine i sjesti za isti stol i živjeti u zajedništvu kao braća i sestre? Istina će nas osloboditi”, kazao je u propovjedi. VIŠE OVDJE

13:09 U središtu Bleiburga u subotu u 11 sati bez incidenata održan je prosvjed protiv komemoracije žrtvama Križnog puta u organizaciji koruške podružnice stranke Zelenih te bleiburške podružnice Antifašističke akcije na kojem se okupilo pedesetak ljudi, a nadgledalo isto toliko austrijskih policajaca. VIŠE OVDJE

12:45 Prve projekcije policije kažu da se okupilo između osam i deset tisuća ljudi na Bleiburškom polju. Službeni broj sudionika biti će poznat u poslijepodnevnim satima.

12:20 U tijeku je misa na Bleiburgu.

Na misi su i izaslanici premijera Andreja Plenkovića, ministri Lovro Kuščević, Tomo Medved i Milan Kujundžić. Uz njih je i izaslanica predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, kao i izaslanik predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića, Ante Sanader. Na komemoraciji su i Milijan Brkić, Miro Kovač, Josip Đakić, kao i predsjednica Neovisnih za Hrvatsku, Bruna Esih te Željko Glasnović.

11:45 Austrijska policija kaže da do 11:30 sati nije bilo nikakvih incidenata ni uhićenja u Bleiburgu.

11:00 Komemoracija je okupila velik broj sudionika, ali i policije, a prostor je označen upozorenjima da je pod video-nadzorom. Nije uočeno da sudionici imaju nedopuštene simbole, nose samo hrvatske zastave.

Bleiburg, 18.05.2019 – Središnja komemoracija u povodu 74. godišnjice bleiburške tragedije. Na slici molitva kod Hrvatskoga groba na mjesnom groblju u Unterloibachu. foto HINA/ Tomislav PAVLEK/ ik

10:50 Antifašisti hodaju u pratnji policije uz transparente i uzvike na austrijskom i hrvatskom. “Živjele antifašisti”, “Ustaše, četnici – zajedno ste bježali!”, može se čuti.

10:30 Radnička fronta na svom je Facebook profilu objavila fotografiju, na kojoj je traktor s jugoslavenskom zastavom.Na stražnjoj strani traktora nalazi se transparent na kojem piše “Smrt fašizmu”. “Pozdrav iz Bleiburga”, piše u opisu fotografije.

Pozdrav iz Bleiburga 😁😘

Posted by Radnička Fronta on Saturday, May 18, 2019

10:00 Policija zvučnom porukom obavještava prosvjednike u Bleiburgu da su pod videonadzorom i da ih se na temelju snimki može kazneno goniti, javlja N1

09:45 Počeo je prosvjed Radničke fronte i austrijske Radikalne ljevice protiv povijesnog revizionizma u Bleiburgu.

18.05.2019., Bleiburg – Danas se odrzava sredisnja komemoracija u povodu 74. godisnjice bleiburske tragedije koju organizira Pocasni bleiburski vod, a pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor. Na komemoraciji na Bleiburskom polju ove godine osim svete mise, nece biti politickih govora. Sve osigurava oko 450 policajaca. U isto vrijeme odrzava se i prosvjed protiv komemoracije zrtvama Kriznog puta.
Photo: Filip Kos/PIXSELL

09:35 Program komemoracije počinje u 11 sati molitvom kod Hrvatskoga groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, nakon čega kreće procesija prema Bleiburškom polju. Početak službenog dijela komemoracije na Bleiburškom polju započinje u 12 sati svetom misom, a u 13,35 sati bit će održana molitva za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijedi te će u 13,45 sati biti polaganje vijenaca. Program završava u 14 sati odjavnom riječi glasnogovornika Počasnoga bleiburškog voda velečasnog Ante Kutleše.

09:33 Kazna za pokazivanje ustaških oznaka je 4000 eura i zatvor do mjesec dana, a u slučaju ponavljanja djela, čak do 10.000 eura i šest tjedana zatvora.

09:30 Komemoraciju će osiguravati po deset policijskih vodova, ukupno oko 350 policajaca, povučenih iz cijele Austrije. Angažirana su dva protueksplozivna tima i dva helikoptera Ministarstva unutarnjih poslova. Austrijskim policajcima će pomagati 12 policajaca iz Hrvatske, a cijeli će skup biti pokriven kamerama te videonadzorom.

09:00 Austrijska granična policija pregledava sve autobuse i automobile s hrvatskim registarskim oznakama na putu prema Bleiburgu

Komentiraj