U srijedu se nastavlja 7. sjednica Sabora. Prošlog su tjedna zastupnici imali stanku, a danas je pred njima konačan tekst Vladinih izmjena Zakona o strukovnom obrazovanju, kojim se uređuje uspostava regionalnih centara kompetentnosti za strukovno obrazovanje i osposobljavanje povezano sa sektorom rada.

Centri kompetentnosti bit će mjesta koja će provoditi programe redovitog strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja kao i druge oblike formalnog i neformalnog obrazovanja.

Predložena rješenja trebala bi poboljšati provedbu praktične nastave u strukovnim školama, posebno za učenike određenih zanimanja, uređuju to područje uz poštivanje drugih propisa kojima se regulira zaštita maloljetnika. Učenicima koji pohađaju programe obrazovanja za vezane obrte, nastavna godina odnosno praktična nastava prema predloženom zakonu trajat će i do 40 tjedana, a do sada je trajala 38 tjedana.

Predloženim zakonom jača se učenje temeljeno na radu te se prvi put u strukovnom obrazovanju definira pojam učenja temeljenog na radu.

Komentiraj