Danas sastanak koalicijskih partnera, ostaje li HNS u Vladi?

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je prihvatio ostavku Lovre Kuščevića na funkcije ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a. HDZ će se danas sastati s koalicijskim partnerima, a nakon toga održat će se i sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke.

“S obzirom na sve okolnosti koje traju proteklih tjedana u javnosti, procijenili smo da se time čini i velika šteta njemu osobno, a i Vladi i HDZ-u te da to nema nikakvog daljnjeg smisla. Sada slijedi da Kuščević u okviru svojih aktivnosti riječi sve nedoumice koje se predstavljaju u javnosti i na taj način nastavi svoje političko djelovanje”, rekao je jučer premijer nakon sastanka u središnjici HDZ-a.

Kuščević, sada već bivši ministar, kazao je kako je odgovoran političar. “Odgovoran sam političar. Jasno mi je da je ova negativna percepcija mene predstavlja veliki teret za Vladu. Ne želim da Vladi koja dobro radi budem uteg. Ponosan sam na sva tri svoja ministarska mandata. Istim žarom ću nastaviti svoj rad u Saboru”, rekao je.

Prva reakcija na ostavku Kuščevića došla je od HNS-a, HDZ-ovog koalicijskog partnera. “HNS koji je na svojem predsjedništvu prije 10 dana donio odluku da će predložiti smjenu ministra Lovre Kuščevića pozdravlja njegovu današnju ostavku, jer smatramo da svatko tko je koristio politički utjecaj radi vlastite koristi ne smije obnašati javnu dužnost. Za nas u HNS-u je to pitanje moralne i političke odgovornosti svakog političara, dok će pitanje eventualne kaznene odgovornosti utvrđivati nadležna tijela”, priopćili su i dodali kako će o “odnosima s HDZ-om u budućnosti i političkim prioritetima HNS-a u nadolazećem razdoblju, poput povećanja plaća za 68 tisuća zaposlenika u osnovnim i srednjim školama, nastaviti razgovarati s koalicijskim partnerima počevši sa današnjim sastankom”, poručili su jučer iz HNS-a.

HNS je, podsjetimo, zatražio odlazak Kuščevića iz Vlade. Njima je Plenković prije nekoliko dana poručio kako ‘ne podnosi ultimatume’. Sastanak koalicijskih partnera održat će se danas u 13:30 sati.

Plenković danas ima dvije opcije – zadržati HNS u vladi ili ga iz nje izbaciti. U prvom bi slučaju premijer pokazao slabost, dok bi u drugom izazvao veliku nestabilnost vlasti. Jer, bez HNS-a Plenkovićeva većina ovsila bi o ‘žetončićima’ Milana Bandića. Iako je u neuspjelom pokušaju saborskog rušenja nestranačke ministrice iz kvote HNS-a Blaženke Divjak pokazalo da Bandić u potpunosti ne kontrolira te svoje ‘žetončiće’, riječ je o zastupnicima koji bi vjerojatno učinili sve da ostanu zastupnici.

Komentiraj