‘Danas ponekad ‘profesionalni statist’ ima veći dignitet od glumca’

SANJA DRAKULIĆ O RAZLOZIMA OSNIVANJA DUARTA, ONLINE PLATFORME ZA CASTING

Prije točno godinu dana pokrenuta je prva i jedina online platforma za pronalazak glumaca u Europi – Duart European Actors Platform. Odrađeno je osam projekata velikog obima. Iza ove jedinstvene platforme koja pruža online promociju glumaca i sadržava tražilicu koja omogućava pretraživanje po specifičnim kriterijima i time olakšava proces castinga, stoji glumica i direktorica Sanja Drakulić.

„Duart je osnovan kako bi se riješio problem nepostojanja baze podataka u kulturnoj industriji, glumaca, glazbenika, scenografa, fotografa i sličnih zanimanja. Na Talent Campusu u Sarajevu 2013. uvidjela sam da je filmska industrija snažna i da se razvija iz godine u godinu. Trenutačno imamo 150 članova, ali ta brojka će se povećati već početkom listopada, kada je najavljen novi shooting za primanje novih članova. Naš posao je okupiti sve profesionalne glumce na jedno mjesto iza kojih stojimo i koje možemo preporučiti za sve projekte na kojima radimo. Njihov zadatak je registrirati se na internetskoj stranici www.castingduart.com, odabrati paket Simple ili Professional. Ako su odabrali Professional, Duart tim izradit će im profesionalne fotografije i videosnimke. Njima preostaje samo to da popune svoj profil sa životopisom i stvar je riješena“, kazala je za Nacional Sanja Drakulić.

Iako već postoji regionalna casting agencija Duart je, objasnila je direktorica, platforma koja okuplja sve glumce neovisno o agenciji kojoj pripadaju i to je najbitnija razlika.

„Međutim, kako je naše regionalno tržište jako malo, teško je napraviti distinkciju između casting agencije, glumačke agencije, casting direktora i casting platforme. To su pojmovi koji će mnoge još dugo buniti. Upravo zbog toga mi smo se htjeli distancirati od tog ‘agencijskog’ rada, ali mnogim glumcima koji tada nisu bili naši članovi pronalazili smo posao jer smo bili angažirani kao casting direktori na projektu. Tada su shvatili našu važnost i većina se priključila Duartu. Još te davne 2013., dok je Duart bila samo moja želja, htjela sam ozbiljno razgovarati s vlasnicom Zone Anilom Gajević koja tada nije vidjela moj talent i ozbiljnost. To joj ne zamjeram jer bi sada možda postojala podružnica Zone u Hrvatskoj, a ne platforma Duart“, objasnila je Sanja Drakulić i kazala da je tako snažna konkurencija dobar poticaj za rad.

Duart je, navela je, u ovoj godini angažirao 29 glumaca na projektima, ako se ne ubroji još 50-ak mladih akademaca koji su nedavno imali priliku raditi na snimanju ‘’Ibize’’, zadnjeg projekta Netflixa. Također, trenutačno se snima i danski film ‘’Lifeboat’, a pripremaju se i za prvi dugometražni hrvatski film ‘’Sansego’’.

Kako je rekla Sanja Drakulić, platformom želi pojednostaviti posao dobivanja uloga za glumce da ne moraju „biti dobri baš sa svima“. Kaže da se to mijenja.

„Svi su uvidjeli važnost, brzinu, profesionalnost i poslovnost kojima industrija napreduje i nemamo više vremena ‘piti kavu’. Stvar je poprilično jasna, ili si snimio casting i poslao ga, ili si došao na audiciju, ili nisi. Perfekcionisti među nama uvijek kažu: ‘Ah, nije dovoljno dobro pa ti nisam poslao casting ili nisam stigao’, a onda je ulogu dobio glumac koji isto tako nije imao vremena, ali je snimio kakav-takav casting i poslao ga. Zašto bi glumac plaćao izradu internetske stranice, mjesecima tražio fotografa, objašnjavao mu da ne želi modne fotografije već glumačke i tražio montažera da mu montira video kad sve može dobiti na jednom mjestu“, govori Sanja Drakulić i dodaje da je potrebno vratiti dignitet glumačkoj struci.

Danas se, istaknula je, otvara sve više škola i glumačkih radionica, svi su dramski pedagozi i svi podučavaju, a prošli su jako malo radionica.

„Ja sam na drugoj godini Akademije prestala stavljati u životopis svoje edukacije jer ih je bilo previše i jer sam mislila kako je najnormalnije da jedan glumac bude obrazovan i izvan Akademije i da radi na sebi, raste i educira se do kraja života. I onda imate primjer da jedan, hajdemo ga nazvati ‘profesionalnim statistom’ ima veći dignitet nego jedan glumac. Upravo zbog sve više stranih produkcija koje snimaju u Hrvatskoj, statisti su bolje organizirani i traženiji nego glumci. I tome smo htjeli dati dostojan odgovor i napraviti nešto za glumce. Svi strani redatelji obožavaju hrvatske glumce i prezadovoljni su njima i želimo se izboriti da uloga za glumce u njihovim filmovima bude sve više“, govori Sanja Drakulić i kaže da još uvijek živimo u dobu u kojem je redatelj „zvijezda“, a ne glumac.

Idući veliki projekt na kojem Duart radi nije glumački, nego tehnološki. Odabrani su za sudjelovanje u Alpha programu jednog od najvećih tehnoloških sajmova na svijetu, Web Summitu, u studenom u Lisabonu. Za takav sajam potrebno je dobro se pripremiti jer se takve prilike ne propuštaju i Sanju Drakulić sada očekuje nešto drugačiji „casting“.

Komentiraj