Danas počinje štrajk u osnovnim i srednjim školama

Počinje štrajk u osnovnim i srednjim školama. Danas štrajkaju svi, a od sutra svaki dan po nekoliko županija. Mirenje sindikata i Vlade je propalo, a štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva – povećanja koeficijenta složenosti poslova za 6%.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec sinoć je za ‘Otvoreno’ objasnio kako se radi o cirkularnom štrajku.

“Cirkularni štrajk nije novost u arsenalu sindikalnih aktivnosti i borbe, ali će se prvi puta provesti u Hrvatskoj. Cirkularni štraj je zanimljiv i efikasan oblik dugotrajnog pritiska iz kojega naši korisnici najmanje trpe. To znači da prvi dan pokazujemo da smo svi na istom tragu. Očekujemo da će sutra kompletni sustav osnovnog i srednjeg školstva stati ii biti blokiran, bez obzira na to što koji ravnatelj učini. Sutra sigurno nigdje neće biti normalne nastave. Svaki ciklus će nam trajati 10 dana. Svaki dan će nekoliko županija biti u štrajku, a o tome koje izvijesti ćemo dan ranije. To su razne kombinacije koje su i naša pregovaračka tajna. To je taktika da možemo imati dugotrajni štrajk i pritisak, a da ne pravimo štetu učenicima jer naš štrajk nije uperen protiv učenika. Učenici će imati malo štete, a pritisak će biti stalan. Štrajkaški odbor može u svakom trenutku promijeniti odluku i reći sutra smo opet svi u štrajku. Vjerujem o da će jedan ciklus biti dostatan da pokažemo vladi koliko smo ozbiljni ii da u tome vremenu trebamo sjesti za stol i pronaći adekvatno rješenje”, kazao je.

Iz sindikata kažu kako će štrajk trajati sve do ispunjenja zahtjeva, odnosno do povećanja koeficijenta složenosti poslova za 6%.

Ministrica Blaženka Divjak dala je upute u vezi sa štrajkom. Pozvala je roditelje da prate informacije i budu u kontaktu sa školama. Najvažnije je, naglasila je, da ravnatelji organiziraju da vrata škole budu otvorena i da u uvjetima štrajka treba za učenike organizirati neku vrstu rada.

Sindikati su odlučili krenuti u štrajk nakon što je jučer propao pokušaj mirenja i nakon što su odbili prijedlog Vlade za povećanjima od 2 posto od 1. listopada i 2 posto od 1. lipnja 2020. kroz dodatke.

Komentiraj