Danas odluka o hrvatskom odgovoru na slovensko pismo EK

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/

Hrvatska Vlada danas će održati zatvorenu sjednicu, na čijem je dnevnom redu Prijedlog odgovora Republike Hrvatske na pritužbu sukladno Ugovoru o funkcioniranju Europske unije.

Hrvatska danas treba odgovoriti Europskoj komisiji o slovenskom pismu kojim Ljubljana traži mišljenje Komisije o svom stajalištu da Hrvatska odbijanjem primjene arbitražne odluke krši europsko i međunarodno pravo.

Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić kazala je kako će hrvatski odgovori biti da do povrede europskog prava nije došlo, kao ni do promjene na terenu, te da je granica na istom mjestu gdje je bila 1991. godine.

Hrvatska će u odgovoru, najavila je, jasno reći da arbitražna presuda koja je rezultat arbitražnog postupka koji je na najgrublji način bio kompromitiran od strane slovenskog suca i agentice, nije mogao dati pravi rezultat koji bi obvezivao Hrvatsku.

Europska komisija pozvala je Hrvatsku da se do 17. travnja pismeno očituje o slovenskom pismu kojim Ljubljana traži mišljenje Komisije o svom stajalištu da Hrvatska odbijanjem primjene arbitražne odluke krši europsko i međunarodno pravo.

Usmeno izjašnjavanje održat će se 2. svibnja.

Komentiraj