RASPUŠTEN HRVATSKI SABOR: Odluka stupa na snagu 15. srpnja

FaH

 

Hrvatski je sabor u ponedjeljak sa 137 glasova donio odluku o samoraspuštanju s 15. srpnja.

Protiv je glasovalo dvoje zastupnika, a jedan je ostao suzdržan.

Od 15. srpnja počet će teći ustavni rokovi za prijevremene parlamentarne izbore, koji se po Ustavu moraju održati najmanje 30, a najviše 60 dana od raspuštanja Sabora.

Odluku o datumu održavanja izbora donosi predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, koja je nakon prošlotjednih konzultacija s predstavnicima parlamentarnih stranaka kazala kako su gotovo sve stranke suglasne da se izbori održe početkom rujna.(Hina)

Tijek sjednice:

12:49 Margareta Mađerić predsjednica mandatno imunitetnog povjerenstva izvijestila je kako je povjerenstvo donijelo odluku o povratku Tomislava Karamarka u saborske klupe. Za tu je odluku glasovalo 114 zastupnika za, jedan je suzdržan, a devet je bilo protiv.

12:44 Raspušta se Hrvatski sabor. Datum raspuštanja je 15. srpnja. Za odluku je glasovalo 137 zastupnika, dva su bila protiv, a jedan suzdržan.

12:25 – Milivoj Špika smatra da se Sabor mora raspustiti 15. srpnja. Smatra da se i izbori trebaju održati 24. srpnja:

– Mislite da je tada vruće? Ma nemoj, vruće je hrvatskim građanima koji nemaju posla – istaknuo je Šipka.

12:22 – Željko Glasnović iz HDZ-a prilično je vatrenim govorom istaknuo udbaše i nedostatak lustracije kao glavni problem hrvatskog društva.

 

12:13 – Dragica Zgrebec iz SDP-a predložila je stanku kako bi se klubovi zastupnika usuglasili oko dana raspuštanja Sabora, ostali su rekli kako za to nema potrebe.

Za riječ se javila Irena Petrijevčanin Vukasnović (HRID). Ona smatra kako se narušava dignitet Sabora te da svi znamo tko je kriv za to. ‘Bila sam dio nečega što me ispunjalo ponosom, ali i sramom’, kazala je Petrijevčanin Vukasnović.

 

12:09 – Predsjednik Sabora Željko Reiner na početku sjednice predložio je dopunu dnevnog reda s točkom prijedlog odluke o raspuštanju Hrvatskog sabora, a kako su se zastupnici složili, odmah je pređeno na tu točku.

12:05 “Prije nego što počnemo s dnevnim redom, podsjetio bih vas da je Sabor i cijela Hrvatska današnji dan obilježava sjećanje na Stjepana Radića i lipanjske žrtve, rekao je Željko Reiner na početku sjednice. Pozvao je na minutu šutnje za Stjepana Radića i ostale žrtve.

12:00 Zastupnici polako popunjavaju svoja mjesta u saborskim klupama. Već ih je sad više nego na većini sjednica koje su odradili tijekom najkraćeg mandata u povijesti.

Nakon što je Sabor raspušten, sve je na predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, koja raspisuje datum izbora. Prema Ustavu, izbori se nakon raspuštanja Sabora moraju održati za najmanje 30, a najviše 60 dana.

 

 

Komentiraj