UŽIVO: Nastavak pregovora, Divjak kaže da su se sindikati izborili za koeficijente

Nakon višesatnih pregovora održanih u nedjelju, Vlada i sindikati u prosvjeti još uvijek nisu postigli dogovor. Razgovori se nastavljaju danas, a štrajk u osnovnim i srednjim školama ušli su u 36. dan.

Sastanak će, kako je jutros otkrio Vilim Ribić, početi u 14:30 sati.

Uoči sastanka u Banskim dvorima sastat će se vodstvo HDZ-a, javlja N1.

“Danas, 2. prosinca 2019. godine, štrajk je proveden u 380 osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova, u kojima djeluju podružnice Sindikata Preporod. Prema pristiglim podacima, u štrajku je sudjelovalo 74,50% članova sindikata Preporod. U osnovnoškolskim ustanovama štrajkalo je 73,57% članova, a u srednjoškolskim ustanovama 77,33% članova”, objavili su oko podneva iz sindikata Preporod.

N1 neslužbeno doznaje da je Vlada ponudila sindikatima rast koeficijenata i to sljedećom dinamikom: 3 posto od 1. prosinca, dodatnih 1 posto u 2020. te 2 posto u 2021. godini.

Željko Stipić iz sindikata Preporod kazao je za N1 kako taj sindikat ide u referendumsko izjašnjavanje. Od 21 člana Glavnog vijeća sindikata, šest ih je bilo protiv izjašnjavanja, a 15 za provedbu izjašnjavanja, rekao je u ponedjeljak Stipić. VIŠE OVDJE

HDZ danas u 19 sati održava zajedničku sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke.

Zbog nastavka razgovora s predstavnicima sindikata u sustavu obrazovanja, premijer Andrej Plenković otkazao je sudjelovanje na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Madridu.

UŽIVO:

14:35 Posebni savjetnik premijera Zvonko Kusić komentirao je svoja očekivanja od pregovora Vlade i sindikata. Upitan hoće li Vladina ponuda biti prihvaćena, ističe: “To ovisi od druge pregovaračke strane, ali trebala bi biti”.

Rekao je kako ne može komentirati što će biti ukoliko sindikati ne prihvate Vladinu ponudu. “Treba se dovršiti današnji sastanak i današnji postupak i onda će se odlučiti. Svako predviađnje i komuniciranije nije umjesno i nije korisno. Mislim da je komentiranje sastanaka štetno za postizanje cilja.

Kusić je rekao da se nada brzom rješenju situacije.

14:30 Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka rekao je da se u medijima potpuno krivo počelo pisati o sukobima među sindikatima. “U sindiktima je vrlo visok stupanj komunikacije. Svaka organizacija ima svoj način rada”, rekao je Radeka.

14:20 “Naša tijela donijela su odluke, o tome ćemo izvijestiti premijera. Naša tijela ovlaštena su su za donošenje odluka i o tome ne trebamo provesti izjašnjavanje”, rekao je uoči sastanka Branimir Mihalinec

14:10 Završio je sastanak užeg vodstva HDZ-a u središnjici stranke, a premijer Plenković krenuo je na Markov trg

14:00 “Učitelji su se očito izborili za koeficijente, očekujem da djeca sutra krenu u školu”, kazala je uoči sastanka ministrica obrazovanja Blaženka Divjak

Sindikati novu ponudu neće dati na referendum, sami će odlučiti

Podsjetimo, prosvjetarima su u prošlotjednoj ponudi Vlade, ponuđeni dodaci kroz granski kolektivni ugovor (3% od 1. prosinca ove godine i 1% od 1. lipnja iduće godine) te ‘osigurač’ od 1% koji bi se aktivirao na plaći za prosinac 2020. ukoliko ne bude donesena Uredba o koeficijentima. Uz to svim sindikatima javnih i državnih službi nudi se povećanje osnovice 2+2+2% (od 1.1., 1.6. i 1.10. iduće godine).

Sindikalno članstvo na referendumu je velikom većinom odbilo tu ponudu, inzistirajući na izjednačavanju koeficijenata.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec izjavio je u nedjelju navečer kako se u ponedjeljak nastavlja štrajk u školama.

“Zaključili smo da još trebamo malo vremena za razgovor, razgovor i pregovore ćemo nastaviti sutra, sutra očekujemo završetak”, kratko je novinarima rekao Mihalinec nakon maratonskih pregovora sindikata i Vlade u Banskim dvorima.

Komentiraj