Danas konstituirajuća sjednica Sabora, uz stroge mjere i bez predsjednika Milanovića

 

Uz posebne epidemiološke mjere i bez nazočnosti predsjednika Republike, danas se održava konstituiranje novog, 10. saziva Hrvatskog sabora od stjecanja neovisnosti.

Predsjednik Sabora po drugi će put biti Gordan Jandroković koji Sabor vodi od svibnja 2017. godine. Kao predsjednik prošlog saziva, Jandroković će voditi sjednicu do izbora novog predsjednika, odnosno do svog ponovnog izbora, jer tako nalaže Poslovnik. Umjesto oproštajnog govora starog i inauguracijskog govora novog predsjednika, zastupnici će slušati samo jedan odnosno ‘dva u jedan’ Jandrokovićev govor.

Nakon što izabere predsjednika, Sabor će izabrati Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) koje će održati sjednicu pa ga izvijestiti o provedenim izborima, odnosno izabranim zastupnicima i njihovim zamjenama. Najviše ih je, 26, iz HDZ-a, stranke koja je pobijedila na izborima i s partnerima (zastupnici manjina, Reformisti, HNS) formirala Vladu i saborsku većinu. Zastupnici će potom prisegnuti da će dužnost obnašati savjesno i odgovorno, da će se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak te da će se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.

Sabor bi u srijedu trebao izabrati i svoje potpredsjednike. Izabrat će i četiri ključna odbora: za Ustav, za zakonodavstvo, za prostorno uređenje te za izbor i imenovanja, a moguće i još neke koje ‘diktiraju’ točke dnevnog reda koje bi se uskoro mogle naći pred zastupnicima.

U nastavku sjednice, novi/stari predsjednik predložiti dnevni red radnog dijela konstituirajuće sjednice. Sabor do kraja tjedna očekuje vrlo intenzivan rad i potvrda nove hrvatske Vlade mandatara Andreja Plenkovića. Bit će manja od prethodne, umjesto 20, imat će 16 ministarstava.

Svoju prvu, konstituirajuću sjednicu Sabor će održati u sabornici uz epidemiološke mjere kako bi se spriječila zaraza koronavirusom. Svi zastupnici nosit će zaštitne maske, u klupama će se smjestiti 89 zastupnika, na galerijama 54, a u salonu koji tek vrata dijele od sabornice njih osam. Raspoređeni su tako da svi mogu vidjeti stol predsjedavajućeg i predsjednika Sabora. Himnu Lijepa naša domovino, koja se izvodi nakon što se Sabor konstituira, zbog epidemioloških mjera neće izvoditi zbor, već će je nazočni slušati sa snimke.

Iako je bio pozvan, predsjednik Zoran Milanović neće risustvovati konstiuirajućoj sjednici. Biti će to prvi put u hrvatskoj povijesti da predsjednik države ne dolazi na konstituirajuću sjednicu Sabora.

Nakon žestokih kritika, Milanović je putem društvene mreže svoju odluku o nedolasku objasnio ulogom i položajem Sabora. “Razlog da ne dođem na sjednicu nalazi se isključivo u domeni mojeg shvaćanja uloge i položaja Hrvatskog sabora – položaja neovisnosti o Predsjedniku. To je sve i to je, ujedno, i afirmativno i dobronamjerno prema Saboru”, napisao je Milanović na Facebooku.

Od 151 zastupnika u 10. saborskom sazivu, većinu, njih 66, ima HDZ, stranke okupljene u Restart koaliciji imaju 41, DP Miroslava Škore 16, Most NL osam, koalicija Možemo! sedam, koalicija okupljena oko Stranke s imenom i prezimenom tri zastupnika, a po jednog HNS i Čačićevi Reformisti. Nacionalne manjine imaju osam zastupnika.

Komentiraj