U Velikoj Britaniji čekaju objavu koji su gradovi u užem izboru za domaćina Eurovizije

I dok se Ukrajinci bore za goli život, britanski gradovi se bore za domaćinstvo Eurovizije 2023. godine, zahvaljujući drugom mjestu britanskog predstavnika Sama Rydera i ratu u Ukrajini gdje neće biti održana Eurovizija unatoč pobjedi ukrajinske grupe Kalush Orchestra.  Konkretna informacija o užem izboru gradova u Velikoj Britaniji koji se natječu za domaćine Eurovizije sljedeće godine očekkuje se 27. rujna.

Sam Ryder iz Velike Britanije zauzeo je drugo mjesto iza ukrajinskog Kalush Orchestra na ovogodišnjem natjecanju sa svojom pjesmom ‘Space Man’. Naknadno je potvrđeno da će BBC biti domaćin događaja sljedeće godine u Velikoj Britaniji umjesto Ukrajine gdje bjesni rat. Prošlog mjeseca organizatori su otkrili sedam gradova koji su ušli u uži izbor: Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle i Sheffield.

Lokacije su odabrane prema određenim kriterijima, kao što su kapacitet mjesta, blizina međunarodne zračne luke i dovoljno hotelskog smještaja za delegate, novinare i gledatelje. Prema BBC-ju, proces odabira bio je uvelike usmjeren na gradove koji su dokazali prošlo iskustvo u domaćinstvu velikih međunarodnih događaja, kao i sposobnost kako mogu prirediti slavlje suvremene glazbe.

Odabrani gradovi tada su ušli u drugu i posljednju fazu procesa, kroz koju su zamoljeni da dostave dodatne pojedinosti o svojim planovima za Euroviziju. Tada je rečeno da će pobjednika izabrati BBC u suradnji s Europskom radiodifuznom unijom (EBU), a uspješni grad bit će objavljen najesen, odnosno ovih dana. Navodno bi BBC u nekom trenutku danas trebao objaviti najavu Eurovizije 2023. , a govori se da će otkriti posljednja dva grada u utrci za domaćina Eurovizije.

Velika Britanija je već osam puta bila domaćin Eurosonga: London (1960., 1963., 1968. i 1977.), Edinburgh (1972.), Brighton (1974.), Harrogate (1982.) i Birmingham (1998.).

 

Komentiraj