Bob Dylan proslavio 79. rođendan

Američki pjevač, skladatelj i pjesnik rođen je 24. svibnja 1941. godine kao Robert Allen Zimmerman i to ime će nositi do odlaska na studij.

Godine 1959. Bob Dylan se upisuje na sveučilište u Minneapolisu i paralelno s tim počinje intenzivnije nastupati, a što je još važnije u glazbenom smislu Dylana sve više zaokuplja folk i folk-rock glazbeni izričaji. Dylan sve više počinje koristiti akustičnu gitaru i usnu harmoniku, a ova će kombinacija s vremenom postati njegov “zaštitni znak”.

“U to sam vrijeme osjećao da mi uobičajeni rock izričaj, i u skladateljskom i u izvedbenom kontekstu više nije dovoljan za izražavanje svega onoga što sam u emotivno-glazbenom smislu želio izraziti”, objasnio je jednom prilikom. Njegove pjesma tada postaju osjećajnije i slojevitije, i čini se kako je tog trenutka Dylan pronašao izričaj koji mu najviše odgovara.

Čim je stigao na studij, Bob je uronio u bitničku književnost popularnu u maloj skupini studenata potkraj pedesetih. Upoznao se s liberalnom politikom, poezijom i folk-glazbom, kojima je okolina vrvila. Kao srednjoškolac Bob je mogao jurcati mjestom u trapericama, motociklističkoj jakni i čizmama, izgledajući kao klasični frajer, no na sveučilištu se riješio kožne odjeće. U jesen 1959., u svojem novom izdanju – samtericama i sportskom sakou – Bobby Zimmerman više je izgledao kao brucoš s uglednog sveučilišta, što je i bio. S novim izdanjem došao je i novi identitet. Bob Zimmerman počeo je sebe zvati imenom Bob Dylan, preuzevši ime od velškog pjesnika Dylana Thomasa, čije je pjesme u to vrijeme čitao.

Komentiraj