Danas bi Toše Proeski proslavio 42. rođendan

Rođen je 25. siječnja 1981. godine u Prilepu, gradu u južnoj Makedoniji, a tragično je u prometnoj nesreći nastradao u jesen 2007. godine blizu Nove Gradiške u Hrvatskoj. Njegovo pravo ime Todor u prijevodu znači Božji dar.

Odrastao je u Kruševu, gradu koji se nalazi u zapadnom dijelu Makedonije. Talent za glazbu je naslijedio od majke Domenike koja prelijepo pjeva i oca Nikole koji svira mandolinu i gitaru. Oni su prepoznali njegove sposobnosti i podržali su ga da nastavi obrazovanje. Na njegovo glazbeno opredjeljenje je utjecala starija sestra Dora sa kojom je slušao rock. Pohađao je glazbenu školu i skopsku Glazbenu akademiju u Bitolju. Tih godina je živio u internatu i dijelio sobu s još pet učenika. Nedostajala su mu dva ispita da diplomira. Studirao je solo pjevanje i bio je jedan od najboljih studenata u svojoj generaciji. Svirao je klavir, klarinet, saksofon, bubnjeve, a omiljeni instrument mu je bila gitara.

2008. godine je planirao obraniti diplomski rad u vidu klasičnog koncerta. Išao je na glazbeno usavršavanje u New York kod profesora koji je radio sa tenorom Lucianom Pavarottijem.

Komentiraj