Costa Gavras napunio 87 godina

Grčko-francuski filmski redatelj, jedan je od začetnika i glavnih predstavnika europskog političkog filma. Politika mu je odredila život još od malih nogu. Njegov otac je tijekom Drugoga svjetskog rata bio član grčkog pokreta otpora boreći se protiv nacista. Nakon rata, otac je u novom režimu bio obilježen kao komunist zbog čega Costa Gavras nije mogao emigrirati u SAD gdje je želio studirati film, nego je otišao u Francusku.

“Majka mi je uvijek govorila da se maknem od politike, jer su mi zatvarali oca. Ali, ja to nisam mogao, jer ako se ti ne baviš politikom – ona se bavi s tobom.”

Gavras je veliko međunarodno priznanje postigao političkim trilerom Z (1969. Oscar za međunarodni film) o represivnome »pukovničkom« režimu u Grčkoj. Zatim slijede daljnja reprezentativna djela tzv. političkog filma kao Priznanje (L’Aveu, 1970) o staljinističkim procesima u Čehoslovačkoj, Opsadno stanje (État de siège, 1972) o revolucionarnim previranjima u Urugvaju, te Nestali (Missing, 1982. Zlatna palma u Cannesu) o teroru u postaljendeovskom Čileu.

Komentiraj