Danas 85. rođendan slavi Stipe Mesić

Stjepan Stipe Mesić je bio drugi predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata od 2000. do 2010. godine. Ni nakon toga ne miruje, te je unatoč lijepim godinama aktivan ništa manje nego prije.
Prošli mjesec sastao se u Kini s njenim predsjednikom Xi Jinping, uoči ceremonije otvaranja Drugog China International Import Expoa (CIIE) u Šangaju. Mesić se pozdravio sa Xi Jinpingom na kineskom, a dan prije kineski protokol mu je kasno u noć javio da će na fotografiranju stajati do predsjednika Kine. U diplomaciji se gdje tko stoji smatra porukom pa Mesićeva pozicija pokazuje da Kina cijeni njegovu neformalnu diplomaciju i Hrvatsku.

A Mesić je izjavio da je Kina zaslužna za mnoga povijesna dostignuća kojima se treba diviti, ali je najviše impresioniran činjenicom da je u povijesti čovječanstva najuspješnija zemlja u rješavanju siromaštva: 850 milijuna Kineza izvučeno je iz siromaštva, dok je kineska srednja klasa porasla na 420 milijuna. Naglasio je kako mu se čini da je Kina trenutno jedina zemlja na svijetu koja ima globalnu viziju izgradnje boljeg svijeta za sve ljude.

Komentiraj