Danas 84. rođendan slavi Robert Redford

 

Kao glumac nikada nije nagrađen Oscarom iako je ostvario nezaboravne uloge u klasicima filmovima “Žalac”, “Svi predsjednikovi ljudi”, “Tri kondorova dana” i “Moja Afrika”. Oscara za životno djelo dobio je 2002. godine.

Utemeljio je festival neovisnog filma Sundance, nezadovljan holivudskim komercijalizmom i manjkom različitosti, i od 1978. do danas pretvorio ga u jedan od najutjecajnijih na svijetu te pomogao nizu naraštaja neovisnih redatelja.

Hollywoodski veteran silno se razočarao u aktualnom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu. Krajem prošle godine objavio je kolumnu gdje je naveo da Trumpovoj “maskiranoj monarhiji” mora doći kraj za dobrobit zemlje.

– “Borimo se protiv krize za koju nikada nisam mislio da ću je vidjeti u životu. Vrijeme je da Trump ode zajedno s onima u Kongresu koji su odabrali stranačku odanost umjesto svoje zakletve kojom bi ‘svečano potvrdili’ svoju podršku Ustavu Sjedinjenih Država. A na nama je da to učinimo, kroz snagu naših glasova. Velika većina Amerikanaca zaokupljena je stvarnim životom; pokušavaju sastaviti kraj s krajem i duboko frustrirana time koliko naporno ih Washington tjera da rade upravo to. Ali to je to. Još je 11 mjeseci ostalo do predsjedničkih izbora; 11 mjeseci prije nego što dobijemo jedinu stvarnu priliku da ispravimo ovaj brod i promijenimo smjer katastrofe koja je pred nama”.

Komentiraj