Danas 79. rođendan slavi Joan Baez

Američka folk-pjevačica i aktivistica rođena je na Staten Islandu, New York, 9. siječnja 1941. Poznata je kao jedna od najvećih zvijezda preporoda američke folk glazbe, ali i po društvenoj angažiranosti svojih pjesama, zbog čega se smatra jednom od pop ikona 1960-ih.

Rodila se kao kći Alberta Baeza, američkog fizičara meksičkog porijekla i Joan Bridge Baez, rođene u Škotskoj. Obitelj  joj je ispovijedala kvekersku vjeru koja će bitno uticati na Baezin svjetonazor. Za folk muziku se počela interesirati kada je s 8 godina bila na koncertu Petea Seegera. Profesionalno je počela nastupati 1959. godine, a prvi album snimila 1960. Zbog toga što je nosila dugu, neočešljanu kosu i casual odjeću, te namjerno odbacivala svaku trunku glamoura, stekla je brojne poklonike među antiestablishmentskom publikom, pogotovo mladima koji će se prikloniti kontrakulturi 1960-ih.

Godine 1963. je izvela pjesmu We Shall Overcome na maršu na Washington koji je organizirao  Martin Luther King. Sudjelovala je i na legendarnom koncertu u Woodstocku kao i nizu protestnih akcija protiv vijetnamskog rata, uključujući i posjetu Hanoju u tadašnjem Sjevernom Vijetnamu krajem 1972. godine, kada je donijela poštu zarobljenim američkim pilotima.

Jedan od osnivača američkog ogranka organizacije Amnesty International postala je 1970-ih , a nastupala je i prilikom niza protestnih skupova s ciljem zaustavljanja rata u Iraku, prava LGBT osoba i ukidanja smrtne kazne.

Komentiraj