Danas 78. rođendan slavi Erica Jong, autorica romana ‘Strah od letenja’

Prozvana je “ženskim Henryjem Millerom” zbog načina na koji opisuje žensku seksualnost, udavala se četiri puta, a njezin je najpoznatiji roman “Strah od letenja” iz 1973. godine.

U intervjuu prije desetak godina govorila je o abortusu:
“U SAD-u se dogodila golema promjena, pogotovo kontrole začeća. Nemojte nikad povjerovati u priče onih koji se, kao bore, protiv abortusa. Jedino što oni žele je vlast nad kontrolom začeća. U nekim američkim državama sada je na tapetu zakon prema kojom se oplođeno jaje tretira kao osoba. Ako taj zakon prođe, znate li što će se dogoditi? Nema više pilula, nema kondoma, nema dijafragmi. U praksi žena, u praksi jedne američke žene to znači da će bogatašice letjeti u London, Toronto da dobiju ono što im treba, a siromašne žene će rađati.
Ili pristajati na nestručne pobačaje i odlazit će mesaru. Takvi zakoni neće ništa promijeniti kod bogatih žena, za njih je svejedno. Stradat će siromašne žene, žene iz geta, Afroamerikanke, žene bez novca koje će biti prisiljene rađati djecu. Takav odnos politike prema narodu je oduran. Ti naši političari u Kongresu su odurni, u potpunosti odurni, a sve je kao zamaskirano u mantru o osluškivanju želja naroda. Ma dajte, molim vas, koji narod želi takvo što. Amerikanke su navikle da imaju pravo odlučiti hoće li imati jedno dijete, dvoje djece, sedmero djece ili da uopće neće imati djecu. I sve su opcije u redu. Navikle su da imaju pravo odlučiti hoće li karijeru domaćice, spisateljice, novinarke, da imaju pravo izbora. Ali ti jebeni kongresmeni, ti jebeni kršćanski fundamentalisti, koji su, uzgred rečeno, gori od muslimanskih nad kojima se tako zgražaju, žele imati žene uz svoje noge i trudne. I udžbenički će iskoristiti svaki prljavi trik kako bi im to pošlo za rukom. I sve to u SAD-u, tzv. zemlji slobode. To je nevjerojatno. Generacija moje kćeri prava za koje smo se izborili uzima zdravo za gotovo. Nemaju iskustvo abortusa kod mesara. Ja taj svijet pamtim. Pamtim svoje prijateljice koje su odlazile takvim ljudima i zbog toga nikad nisu mogle imati djece ili su nasmrt iskrvarile.”

Komentiraj