Redatelj Lordan Zafranović napunio 76 godina

Rođen je 1944. godine u Maslinici na otoku Šolti kao drugi od tri sina oca Ivana, pomorca rodom iz Šibenika i majke Marije rodom s otoka Šolte. Prve godine života proveo je s majkom i starijim bratom Zdenkom u izbjeglištvu, u Ell Shatu na Sinaju. Mlađi brat Andrija rođen je 1947. godine kad se obitelj nakon rata ponovo vratila u Split, gdje je Lordan proveo svoje djetinjstvo i završio Pomorsku školu. Zatim je diplomirao književnost i likovnu umjetnost na Visokoj pedagoškoj akademiji u Splitu. Filmsku režiju je diplomirao na Filmskoj akademiji u Pragu 1971. godine u klasi “oskarovca” Elmara Klosa.

Prošle su 42 godine od njegove Okupacije u 26 slika, a Zafranović se sjeća kako je u ono vrijeme očekivao negativne reakcije, posebno iz Hrvatske i Dubrovnika. No, pamti jednu reakciju usred Beograda, gdje je film vidjelo 800.000 gledatelja:
“U Klubu književnika mene i scenaristu Mirka Kovača dočekali su Cavtaćanin Ivo Kusalić i Buda Blagojević (rodom iz okoline Loznice), vlasnici ovog književno-slikarsko-alkoholičarsko-doušničkog grotla i skoro nas izbacili iz kafane.  ‘Šta ste to napravili od ‘hrvatske Atine’, kako ste mogli napraviti zločin nad tim gradom…’ Pokušavali smo da Ivi objasnimo, ali on je samo govorio: ‘To se ne radi, to se stavi na stranu, niko ne radi nikakvo djelo protiv svog naroda, svoje nacije…’ Objašnjavao sam mu da to nije protiv mog naroda i da je to upravo zbog ljubavi prema tom narodu. Ta srednja i niža intelektualna klasa neće nikad razumijeti – da čovjek može kritizirati samo iz ljubavi.”

Komentiraj