Iggy Pop, ‘vitalna starina’, napunio 73 godine

Nezaustavljivi Iggy Pop već je više od pola stoljeća sinonim za sirov, energičan i bezrezervni rock’n’roll. Kad nije na turneji, odlazi na spavanje u 22 sata, sa ženom šeće po vrtu svoje kuće u Miamiju i opušta se uz jezerce sa zlatnim ribicama, ali je na pozornici pun strasti kao i prije, a za sebe kaže da je – vitalna starina.

Istina, mnogi se slažu da to što je živ velikim dijelom može zahvaliti dugogodišnjem prijatelju, pokojnom glazbeniku Davidu Bowieju. On ga je sredinom sedamdesetih izvukao iz ustanove za mentalno oboljele, u kojoj je proveo godinu dana zbog poremećaja u ponašanju izazvanih teškim alkoholizmom, te dao zamah njegovoj solo karijeri. Svaki put kad bi potonuo u ovisnosti i postao psihički nestabilan, ‘ukazao’ bi se Bowie i pružio mu ruku da se izvuče.

No, odnos nije bio jednostran: dvojica glazbenika su tijekom desetljeća surađivala na razne načine. Primjerice, Iggy Pop je napisao veliki Bowiejev hit “Tonight”, koji je snimio u duetu s Tinom Turner. Njegova pjesma “China Girl”, originalno objavljena 1977. na albumu “The Idiot”, postala je svjetski hit tek osamdesetih u Bowiejevoj verziji. Bowie je pak producirao Iggyjeve rane solo albume te svirao klavijature na njegovim koncertima. Zauzvrat, Iggy je otpjevao back vokale na Bowiejevom albumu “Low”.

Komentiraj