Jean Paul Gaultier proslavio 68. rođendan

Veći dio svog osnovnog i srednjeg školovanja provodi bježeći iz škole da bi vrijeme proveo kod svoje bake slušajući lokalne tračeve dama koje su k njoj dolazile na uljepšavanje i tarot, te crtajući imaginarne modne kolekcije. Gaultiera je dakle, još kao dijete zanimala moda i u tome je uživao. Rođen je 24. travnja 1952. godine u Bagneusu.

Već u mladim danima našao se kraj samog žarišta mode i modnih zbivanja, no ipak, nikada to nije iskoristio u formalnom smislu. Naime nikada se nije formalno školovao za posao modnog dizajnera. Umjesto školovanja, radije se zaposlio u jednoj od najvećih modnih kuća u Parizu.

Crtao je i svoje skice slao već poznatim modnim dizajnerima i modnim kućama. Kada je imao samo 18 godina, njegovi radovi svidjeli su se tad već slavnom Pierreu Cardinu, pa ga on uz suzdržanu podršku Jeanovih roditelja, zapošljava kao svog asistenta gdje on ustvari radi nakon škole, u popodnevnim satima.

’80-e su desetljeće pop-kulture koje ga lansira u zvijezde. Njegov kontroverzan dizajn u kojem se usuđuje biti hrabro drzak, uključujući njegove poznate suknje za muškarce (lansira prvu 1985.) dovodi ga do kultnog statusa. Kada ga je novinar New York Timesa prije nekoliko godina upitao da li se s vremenom promijenio njegov apetit za provokacijom, on je odgovorio kako se sve ove godine nije ni smatrao provokatorom, već čovjekom koji ljudima daje ono što smatra da oni u određenom trenutku žele nositi, i ono do čega smatra da je evolucijom došlo.

Komentiraj