Branko Đurić Đuro proslavio 58. rođendan

Legendarni glumac, redatelj i glazbenik rođen je u Sarajevu, majka mu je Muslimanka, otac Srbin, a supruga Slovenka s kojom živi u Sloveniji.

“Kod mene je to veoma jednostavno. Ne dijelim ljude ni po kojoj osnovi, a najmanje po nacionalnoj. Apsolutno mi je svejedno šta ste vi. Svako je to što je i ne može biti ništa drugo. Mnogo više nađeš zajedničkog s nekim ako sluša sličnu muziku kao ti nego ako znaš da je Turčin, Španjolac itd. Ako već moram praviti podjelu, onda ljude dijelim kao na Beatlese i Stonese. Mnogo više shvatiš nešto o čovjeku kada vidiš kakvu muziku sluša nego kroz nacionalnu pripadnost. Osim toga, upoznao sam toliko veselih Šveđana i depresivnih Španjolaca, komunikativnih Slovenaca i vrijednih Crnogoraca, da svi ti stereotipi padaju u vodu. O pametnim Bosancima da i ne govorim.

Ni na koji način nisam religiozan. Nekako, najbliži mi je budizam, stoga što ima najvedriji i liberalan pogled i zbog toga oko vrata nosim budistički znak. Ali ni tu nisam sasvim involviran. Odrastao sam, recimo, u obitelji u kojoj se, s istim veseljem, slavio Uskrs i Vaskrs i Bajram. Za Bajram smo od nane dobivali baklave, za Uskrs i Vaskrs od bake obojena jaja.”

Komentiraj